Aurescu i-a transmis omologului canadian aşteptarea României de ridicare a vizelor pentru români

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului canadian, Rob Nicholson, aşteptarea României ca decizia guvernului de la Ottawa de a-i include în sistemul eTA pe românii ce au avut în ultimii 10 ani o viză canadiană să conducă la ridicarea completă a regimului de vize pentru români.

197 afișări
Imaginea articolului Aurescu i-a transmis omologului canadian aşteptarea României de ridicare a vizelor pentru români

Aurescu i-a transmis omologului canadian aşteptarea României de ridicare a vizelor pentru români (Imagine: Mediafax Foto / Mihai Dascalescu)

Întrevederea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul canadian de Externe, Rob Nicholson, a avut loc miercuri, în marja reuniunii ministeriale a NATO din Antalya, Turcia.

Ministrul Afacerilor Externe a transmis aprecierea părţii române faţă de decizia premierului canadian, Stephen Harper, de a include, în cursul anului 2016, în viitorul sistem canadian de intrare fără viză pe teritoriul Canadei (eTA), cetăţenii români care au avut în ultimii zece ani o viză canadiană sau care deţin o viză de scurtă şedere pentru SUA, potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

Şeful diplomaţiei române a exprimat aşteptarea autorităţilor de la Bucureşti că "acest nou pas pozitiv va conduce la realizarea deplină, cât mai curând posibil, a obiectivului comun împărtăşit de România, Canada şi Uniunea Europeană de ridicare completă a regimului vizelor canadiene pentru cetăţenii români", precizează sursa citată.

Totodată, Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de apreciere pentru prezenţa sporită a forţelor armate canadiene în regiune, inclusiv la exerciţiile comune de instruire şi antrenament, cu participare aliată, desfăşurate în România, în cadrul măsurilor de reasigurare adoptate pentru aliaţii de pe flancul estic al NATO.

Cei doi oficiali au exprimat susţinerea României şi Canadei pentru continuarea politicii uşilor deschise a Alianţei Nord-Atlantice şi au convenit să acţioneze pentru luarea deciziilor corespunzătoare în cadrul Alianţei.

Ministrul român a subliniat importanţa ca buna cooperare la nivel politic dintre cele două state să se regăsească în planul întăririi relaţiilor economice şi în alte domenii care generează creştere economică, pentru valorificarea corespunzătoare a perspectivei consolidării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Canada, circumscrise Acordului de Parteneriat Strategic şi Acordului Comercial Economic şi Cuprinzător (CETA).

În ceea ce priveşte agenda regională, ministrul Aurescu a prezentat evaluările României privind situaţia din zona Mării Negre, din perspectiva provocărilor actuale de securitate şi a sprijinului oferit de România parcursului european al partenerilor apropiaţi din regiune.

Ministrul canadian a acceptat invitaţia omologului român de a face o vizită la Bucureşti în cursul acestui an.

Tot în marja reuniunii din Antalya, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceaşvili, prilej cu care ministrul român a evidenţiat sprijinul constant al României pentru parcursul european şi euro-atlantic al Georgiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici