Aurescu: Proiectele multinaţionale în cadrul NATO, o soluţie creativă în vreme de criză

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat, joi, într-o întrevedere cu şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare (SACT) al NATO că actuala perioadă de criză economică impune o utilizare adecvată a resurselor limitate pe care statele aliate le pot aloca domeniului apărării.

287 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Proiectele multinaţionale în cadrul NATO, o soluţie creativă în vreme de criză

Aurescu: Proiectele multinaţionale în cadrul NATO, o soluţie creativă în vreme de criză (Imagine: valentina Sarosi/Mediafax Foto)

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit, joi, la Bucureşti, cu generalul Stephane Abrial, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare (SACT) al NATO, care efectuează o vizită în România în calitate de reprezentant special al Secretarului General al NATO pentru iniţiativa Smart Defense. Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul întrevederii, sprijinul politic pe care România îl acordă acestei iniţiative a Secretarului General, care se va afla pe agenda Summit-ului NATO de la Chicago, cu impact pozitiv asupra dezvoltării capabilităţilor Alianţei, şi a reiterat interesul României de a participa la proiecte sub egida Smart Defense. Totodată, el a exprimat convingerea că Summit-ul NATO de la Chicago va reprezenta o bună oportunitate pentru dezvoltarea conceptului, prin lansarea unor proiecte concrete, care pot aduce rezultate rapide şi tangibile.

De asemenea, oficialul român a subliniat că actuala perioadă de criză economică impune o utilizare adecvată a resurselor limitate pe care statele aliate le pot aloca domeniului apărării, proiectele de tip multinaţional oferind soluţii creative şi eficiente din punct de vedere economic.

Generalul Abrial a prezentat stadiul în care se află iniţiativa Smart Defense, exprimând interesul pentru poziţia României şi mulţumiri pentru sprijinul pe care partea română îl acordă acestei teme de maximă importanţă pentru Alianţă.

Stephane Abrial s-a întâlnit de asemenea cu şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, şi cu secretarul de stat în MApN, Viorel Oancea, pe agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali fiind şi aspecte referitoare la intenţia României de participare la proiectele de cooperare multinaţională, pentru dezvoltarea şi utilizarea în comun a capabilităţilor militare propuse în cadrul iniţiativei NATO Smart Defence, precum şi o documentare asupra perspectivelor de implementare a iniţiativei Smart Defence şi a recomandărilor din acest domeniu.

Vizita în România a generalului Stephane Abrial reprezintă partea finală a unui turneu în care oficialul NATO mai vizitează Albania şi Slovenia.

Iniţiativa Smart Defense, lansată de Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la reuniunea miniştrilor apărării NATO din luna martie 2011, vizează utilizarea în mod cooperativ a resurselor limitate din domeniul apărării, în scopul acoperirii deficitelor de capacităţi ale NATO, în contextul situaţiei financiare dificile din majoritatea statelor membre şi al reducerii, pe acest fond, a bugetelor de apărare din statele membre.

Smart Defense îşi propune să abordeze problematica gestionării acestor reduceri în mod deschis, fiind în egală măsură un instrument de eficientizare a cheltuielilor de apărare şi de evitare a duplicării eforturilor. Problematica Smart Defense se va afla pe agenda reuniunii ministeriale comune a miniştrilor de apărare şi externe NATO din luna aprilie a acestui an, precum şi pe agenda Summit-ului NATO de la Chicago.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici