Aurescu: România susţine adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei

România susţine adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei şi identificarea de soluţii juridice solide pentru crearea instanţei care să se ocupe de pedepsirea celor vinovaţi de crima de agresiune, a arătat Bogdan Aurescu la reuniunea miniştrilor de externe din UE.

342 afișări
Imaginea articolului Aurescu: România susţine adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Potrivit MAE, miniştrii de externe europeni au avut pe agendă discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba, precum şi cu privire la evoluţiile din Sahel şi statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni au abordat şi evoluţiile din Iran, Muntenegru, Afganistan şi Venezuela, precum şi lansarea misiunii UE în Armenia.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a arătat necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE şi al statelor membre pentru Ucraina, în special în vederea depăşirii sezonului rece şi pentru a face faţă unei posibile ofensive a trupelor ruse.

„În context, a exprimat sprijinul pentru cea de-a 7-a tranşă de fonduri din Facilitatea Europeană pentru Pace. A menţionat că România susţine consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei prin adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive, precum şi continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terţe, afectate de consecinţele războiului. De asemenea, a exprimat susţinerea fermă a României pentru identificarea de soluţii juridice solide pentru crearea instanţei care să se ocupe de pedepsirea celor vinovaţi de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

Ministrul Aurescu a informat că peste 11,2 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate prin ţara noastră şi a precizat că este avută în vedere deschiderea a noi puncte de frontieră cu Ucraina.

Bogdan Aurescu a salutat iniţitiva Planului de Pace lansată de preşedintele Zelensky şi a subliniat necesitatea unei abordări comune şi unitare a UE şi a statelor membre pe acest subiect, inclusiv în ceea ce priveşte demersurile diplomatice de promovare a planului în dialogul cu state terţe.

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shatyyeh, Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul pentru rezultate concrete ale relaţiei UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog structurat şi consistent, menit să identifice modalităţile optime prin care UE poate sprijini Autoritatea Palestiniană în implementarea reformelor, precum şi lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin.

În cadrul discuţiei privind situaţia din Iran, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat preocuparea profundă faţă de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a reprimării brutale a protestelor în urma morţii lui Mahsa Amini. A informat cu privire la convocarea, din dispoziţia sa, la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului R. I. Iran la Bucureşti, în urma execuţiilor din 7 ianuarie 2023 pentru a transmite preocupările legate de deteriorarea gravă a situaţiei drepturilor omului în Iran.

De asemenea, a condamnat decizia Teheranului de a continua sprijinul pentru Federaţia Rusă în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, prin furnizarea de drone, în detrimentul securităţii europene.

În cadrul reuniunii de lucru informale cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ministrul român a exprimat sprijinul pentru eforturile Agenţiei în asigurarea siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare din Ucraina, precum şi pentru eforturile diplomatice menite să conducă la reluarea JCPOA.

De asemenea, în marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe a continuat contactele cu omologii săi pe tema aderării României la spaţiul Schengen, având discuţii cu miniştrii de externe ai Suediei, Germaniei, Olandei, Belgiei, Italiei, Poloniei, Croaţiei, care au reconfirmat sprijinul ferm şi activ pentru aderarea României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici