Aurescu şi Rose au subliniat lipsa de temei a acuzaţiilor privind încălcarea INF de către scutul SUA

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, luni, cu Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, cei doi oficiali subliniind lipsa de temei a susţinerilor conform cărora sistemul antirachetă ar contraveni Tratatului forţelor nucleare intermediare (IFN).

112 afișări
Imaginea articolului Aurescu şi Rose au subliniat lipsa de temei a acuzaţiilor privind încălcarea INF de către scutul SUA

Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o întrevedere cu Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate, fost negociator şef al Acordului dintre Bucureşti şi Washington privind amplasarea sistemului de apărare american împotriva rachetelor balistice în România.

Cei doi oficiali au trecut în revistă evoluţiile în implementarea proiectului strategic bilateral de amplasare la Baza militară Deveselu a elementelor din cadrul etapei a II-a a Abordării adaptive, în etape a SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US EPAA), diplomatul american subliniind că operaţionalizarea acestui proiect decurge conform calendarului agreat, respectiv până la sfârşitul acestui an, iar finanţarea este deja asigurată.

Bogdan Aurescu şi Frank Rose au reamintit natura exclusiv defensivă a US EPAA şi utilizarea acesteia în conformitate cu Carta ONU şi dreptul internaţional, în scop de legitimă apărare.

Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat faptul că orice ameninţări cu folosirea forţei împotriva statelor care participă la US EPAA sau la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice sunt inacceptabile şi contravin principiului fundamental de drept internaţional al interzicerii folosirii forţei sau ameninţării cu folosirea acesteia.

Aurescu şi Rose au subliniat "lipsa de temei a susţinerilor conform cărora sistemul antirachetă ar contraveni Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty)", şeful diplomaţiei române reiterând faptul că potrivit art. VII, alineatul III din Tratat, prevederile acestuia nu se aplică rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol, interceptorii SM-3 având ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer, deci nefăcând, pe cale de consecinţă, obiectul Tratatului INF.

Bogdan Aurescu a reliefat importanţa proiectului bilateral cu Statele Unite atât pentru dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei transatlantice, ca dovadă a angajamentului SUA pentru securitatea europeană. În acelaşi timp, el a arătat că, după ce Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu va deveni operaţională, ea va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, ceea ce va permite trecerea, la următorul Summit al Alianţei din Polonia, la o etapă superioară a sistemului, respectiv de declarare a capabilităţii operaţionale iniţiale a acestuia.

La rândul său, oficialul american a mulţumit României pentru contribuţia la US EPAA, subliniind cooperarea foarte bună cu România pentru acest proiect, care, alături de celelalte din sfera politico-militară care se derulează între România şi SUA, reflectă soliditatea şi amplitudinea Parteneriatului Strategic şi dorinţa celor două state de a aprofunda în continuare cooperarea bilaterală pe acest palier.

Totodată, Rose a subliniat fiabilitatea sistemului antirachetă, dovedită prin testele derulate cu succes în ultima perioadă.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre perspectivele de evoluţie a crizei din Ucraina, precum şi despre cooperarea în combaterea fenomenului terorist.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici