Aurescu: Trebuie să întărim schimbul de informaţii în regiune pentru a face faţă cyber-atacurilor

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, luni, că este necesară întărirea colaborării şi a schimbului de informaţii între statele din regiune pentru a face faţă atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare, precizând că în prezent schimburile sunt doar pe baze informale.

89 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Trebuie să întărim schimbul de informaţii în regiune pentru a face faţă cyber-atacurilor

Aurescu: Trebuie să întărim schimbul de informaţii în regiune pentru a face faţă cyber-atacurilor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Riscurile de securitate cibernetică sunt în creştere, lumea în care trăim este tot mai conectată, tot mai complexă, nimeni nu este scutit de riscuri, de provocări, dar aceste riscuri şi provocări vin şi împreună cu oportunităţi (...) Rolul României de naţiune lider pentru Fondul voluntar de asistenţă pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, participarea la operaţiunea din Afganistan şi multe altele pot să reprezinte posibile cauze pentru care ţara noatră să fie o posibilă ţintă a atacurilor cibernetice statale sau extremist-teroriste motivate ideologic", a declarat, luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică (Bucureşti, 11-13 mai).

El a subliniat că misiunea de comerţ a SUA în domeniul securităţii cibernetice, aflată în România în aceste zile, şi Summitul Regional vin "într-un context potrivit" pentru ţara noastră, care are acum "ocazia să folosească această oportunitare deosebită pentru a acţiona ca element de legătură între SUA şi ţările din regiune ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional în domeniul securităţii cibernetice".

"Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA este unul dintre cei mai importanţi piloni ai politicii externe a României. El aduce o contribuiţie distinctă în definirea profilului strategic al ţării noastre, în special în contextul aderării la NATO şi la UE", a spus Aurescu, adăugând că Summitul va pune bazele unei cooperării în regiune în direcţia creşterii eforturilor pentru consolidarea capacităţilor în domeniul cibernetic.

"Obiectivul final pentru România este să devină un lider regional în securitate cibernetică. Este necesar mai mult ca oricând să întărim colaborarea şi schimbul de informaţii între statele din regiune pentru a face faţă atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare. De aceea, apreciem sprijinul SUA şi considerăm că organizarea unui subgrup special în domeniul securităţii cibernetice în cadrul Task Force-ului pentru implementarea Parteneriarului Strategic va contribui la întărirea cooperării bilaterale în domeniul securităţii cibernetice", a afirmat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Aurescu a subliniat că acest Summit pentru Securitate Cibernetică are două obiective: promovarea cooperării în regiune şi schimbul de informaţii în domeniul securităţii cibernetice.

Totodată, ministrul de Externe a precizat că o cooperare va fi "cu adevărat eficientă în măsura în care toţi participanţii vor fi dispuţi să împărtăşească informaţiile pe care le au".

"În ceea ce priveşte incidentele de securitate, schimburile de date între statele membre au avut loc până acum doar pe baze informale sau în cadrul unor schimburi bilaterale reglementate, iar exerciţiile din cadrul securităţii cibernetice sunt încă într-un stadiu embrionar", a afirmat Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că România, cu sprijinul SUA, va putea contribui la furnizarea de expertiză în evaluarea şi pregătirea experţilor din regiune, în domeniul public şi în domeniul privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici