Aurescu: Turcia e pregătită pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că este extrem de important să fie deschise noi capitole de negociere pentru aderarea Turciei la UE, precizând că Bucureştiul consideră că Ankara este pregătită pentru acest exerciţiu.

190 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Turcia e pregătită pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la UE

Aurescu: Turcia e pregătită pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la UE (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că în cadrul discuţiilor cu omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu, a fost abordat şi subiectul relaţiei Turciei cu UE.

"Am reiterat încă o dată, dacă mai era nevoie, sprijinul puternic pe care România îl acordă aderării Turciei la UE. Considerăm că este extrem de important ca noi capitole de negociere să fie deschise cât mai curând posibil, pentru că noi apreciem la Bucureşti că Turcia este pregătită pentru acest exerciţiu", a declarat şeful diplomaţiei române, în cadrul unor declaraţii de presă, după întrevederea cu ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Aurescu a calificat dialogul drept "extrem de substanţial", exprimându-şi speranţa că va continua în spiritul Parteneriatului Strategic.

"Parteneriatul Strategic a primit astăzi o nouă confirmare cu privire la soliditatea pe care o are şi mulţumesc foarte mult domnului ministru, dragă Mevlüt, care mă onorează pentru că este prima vizită pe care o face după alegerile din Turcia, aşa cum a promis atunci când ne-am înţeles să vină la Bucureşti", a afirmat Aurescu.

El a susţinut că pentru România relaţia cu Ankara este "prioritară", amintind că Turcia este primul partener comercial al României în afara UE şi al cincilea la nivel global.

Aurescu a spus că anul trecut schimburile comerciale au fost în valoare de 6 miliarde de dolari, ţinta pentru următorii 4-5 ani fiind de 10 miliarde de dolari.

Totodată, ministrul de Externe a mai spus că interesul României este de a primi şi mai multe investiţii turceşti.

Cei doi oficiali au mai discutat despre proiecte de transport de gaz şi despre proiectul de interconectare a reţelelor de energie electrică dintre România şi Turcia, dar şi despre transportul de hidrocarburi, Aurescu subliniind că este importantă susţinerea poziţiei UE de diversificare a rutelor de transport şi a surselor pe o piaţă europeană integrată şi pe deplin funcţională.

Referitor la Ucraina şi la situaţia din zonă, Aurescu şi Çavuşoğlu au fost de acord că "securitatea Mării Negre şi un rol crescut al NATO în regiune sunt extrem de importante pentru securitatea euroatlantică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici