Avocat CNS: Ponta şi Dragnea se contrazic în procesul pe care CNS l-a intentat CNCD

Avocatul CNS Kincses Elod susţine că premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea se contrazic în îmtâmpinările depuse la dosarul în care CNS a atacat decizia CNCD, potrivit căreia declaraţiile celor doi privind o viitoare regiune cu populaţie preponderent maghiară nu sunt discriminatorii.

120 afișări
Imaginea articolului Avocat CNS: Ponta şi Dragnea se contrazic în procesul pe care CNS l-a intentat CNCD

Avocat CNS: Ponta şi Dragnea se contrazic în procesul pe care CNS l-a intentat CNCD (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Avocatul Kincses Elod, care reprezintă Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) în procesul pe care organizaţia l-a intentat CNCD, care stabilise că declaraţiile făcute de Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Liviu Dragnea privind o viitoare regiune cu populaţie preponderent maghiară nu sunt discriminatorii şi că se înscriu în limitele libertăţii de exprimare, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, întâmpinarea depusă la dosar de către premier.

În textul întâmpinării, premierul arată că factorul etnic reprezintă un punct important în realizarea procesului de reorganizare administrativă, însă alţi factori pot prevala "pentru binele locuitorilor ţării” şi citează dintr-un tratat de Drept constituţional în care se afirmă că Legea 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului a avut în vedere, în delimitarea judeţelor, căile de comunicaţie existente şi dezvoltarea agriculturii.

"Aşadar, este evident că procesul de reorganizare administrativă este unul complex, care se întemeiază pe mult mai mulţi factori, nu numai pe cel etnic. Drept urmare, în acest demers persoanele care îndeplinesc funcţia legislativă şi executivă a statului trebuie să aibă în vedere complexitatea de factori, prioritizând fiecare factor în parte după importanţa sa. Fără discuţie că şi factorul etnic şi protecţia minorităţilor naţionale reprezintă un punct important în guvernarea oricărui stat şi în realizarea unui asemenea demers, însă este la fel de evident că în faţa acestui factor o serie de criterii cum ar fi cel legat de infrastructură, economic ori administrativ pot prevala, pentru binele locuitorilor ţării”, se arată în întâmpinarea premierului.

În acelaşi document, Ponta cere instanţei respingerea cererii de chemare în judecată ca fiind inadmisibilă.

Avocatul Kincses Elod a afirmat că punctul de vedere exprimat de premierul Ponta îl contrazice pe cel al vicepremierului Liviu Dragnea.

Potrivit sursei citate, vicepremierul a depus în acelaşi proces o întâmpinare în care susţine că există un document de lucru elaborat pe această temă, în care criterul etnic nu se regăseşte printre criteriile pentru determinarea regiunii administrative.

Conform avocatului, afirmaţiile lui Dragnea arată "un pas înapoi faţă de punctul de vedere al lui Nicolae Ceauşescu”, întrucât Legea 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului RSR, în vigoare, prevede criteriul etnic.

La începutul anului trecut, premierul Victor Ponta declara că singura formulă pe care o vede posibilă privind regionalizarea este de opt regiuni şi că nu va apărea o regiune maghiară. "Niciodată nu s-a pus problema din partea noastra a acceptării unei regiuni Harghita-Covasna-Mureş, pentru că asta ar însemna o regiune pe criterii etnice, ceea ce nu se întâmplă în UE", afirma premierul.

De asemenea, întrebat despre o eventuală asociere a judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune administrativă, în cadrul proiectului de regionalizare a României, vicepremierul Liviu Dragnea declara, în iunie: "Nu am decât două cuvinte: ex clus". "Putem să spunem că în acea regiune, formată numai din trei judeţe, care să aibă un singur criteriu la baza - criteriul etnic - nu, nu facem aşa ceva, pentru că criteriile pe care le avem noi în vedere de cinci-şase luni încoace sunt mult mai multe", spunea Dragnea, apreciind că cele trei judeţe, lăsate singure, ar forma o regiune mică, cu potenţial mic de dezvoltare, ceea ce le-ar aduce deservicii propriilor locuitori.

În septembrie, reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc anunţau că preşedintele organizaţiei, Izsak Balazs, s-a adresat CNCD cu o petiţie "în numele poporului secuiesc", cerând luarea "măsurilor legale care se impun" după afirmaţiile făcute de cei doi politicieni, dar şi după altele aparţinând preşedintelui Traian Băsescu şi fostului lider al PNL, Crin Antonescu. CNS acuza politicienii respectivi de "discriminare pe criterii etnice", întrucât au afirmat că este exclus ca în cadrul reorganizării administrative din România să fie creată o regiune cu populaţie preponderent maghiară.

În octombrie, CNCD a decis că declaraţiile făcute de Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Liviu Dragnea privind o viitoare regiune cu populaţie preponderent maghiară nu sunt discriminatorii şi că se înscriu în limitele libertăţii de exprimare, însă în ianuarie CNS a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti. Curtea a rămas în pronunţare, o sentinţă în acest caz fiind aşteptată în 2 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici