Avocatul Poporului: OUG 48 nu aduce cheltuieli în plus de protocol, cazare şi transport

Avocatul Poporului precizează că prevederile OUG 48/2014 nu presupun cheltuieli suplimentare de protocol, cazare şi transport pentru instituţie, după ce şeful statului a reclamat "alocările bugetare" care, în opinia lui, îl fac pe Victor Ciorbea "cel mai fericit Avocat al Poporului".

602 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: OUG 48 nu aduce cheltuieli în plus de protocol, cazare şi transport

Victor Ciorbea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de vineri, instituţia Avocatului Poporului explică faptul că prevederile articolului 36 alineatul (3) din Legea nr. 35 /1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei statuează că funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de ministru, iar cea de adjunct, cu funcţia de secretar de stat.

"În aceste condiţii, pentru excluderea oricărui echivoc, reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au propus ca aceasta să fie nominalizată alături de celelalte instituţii publice exceptate de la prevederile art. III alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.26 /2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, dispoziţia din OUG nr. 48 /2014 care consacră această nominalizare nu implică fonduri suplimentare pentru cheltuielile de protocol, ci permite folosirea bugetului deja alocat pentru acest tip de activităţi.

În ceea ce priveşte cheltuielile de transport şi cazare, Avocatul Poporului, respectiv Victor Ciorbea domiciliază în Bucureşti, astfel încât nu beneficiază de cheltuieli de transport şi cazare, iar adjuncţilor acestuia li se decontează o singură deplasare, lunar, în localitatea de reşedinţă, mai precizează sursa citată.

"În anii trecuţi, când legiuitorul a prevăzut decontarea a patru deplasări pe lună, instituţia Avocatul Poporului a respectat această prevedere şi a decontat în consecinţă cheltuielile de transport ale adjuncţilorinstituţiei. Formularea din Ordonanţa de urgenţă nr. 48/2014 nu excedează prevederilor legale în vigoare. Ţinând cont de faptul că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea nu beneficiază de aceste sume, dispoziţia din Ordonanţa de urgenţă nr. 48/2014 referitoare la cheltuielile de deplasare şi cazare, nu implică alocări bugetare suplimentare", adaugă instituţia.

Pe de altă parte, referitor la crearea în cadrul instituţiei Avocatul Poporului a domeniului privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, reprezentanţii instituţiei precizează că desfăşurarea activităţii acestuia în 2014 se va face cu personalul existent, folosind resursele materiale şi financiare existente, fără a primi suplimentări de credite bugetare.

În comunicat se fac şi precizări privind vechimea în specialitatea studiilor absolvite şi în magistratură pentru Avocatul Poporului. Astfel, în conformitate cu prevederile legale, pentru a fi desemnată în funcţia de Avocat al Poporului, o persoană trebuie să îndeplinească condiţiile de numire prevăzute pentru judecătorii de la Curtea Constituţională, respectiv cel puţin 18 ani vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

Cu toate acestea, Legea nr. 35/1997, republicată, anterior modificării prin OUG 48 /2014, nu cuprindea dispoziţii privind recunoaşterea vechimii în specialitate juridică şi în magistratură pentru Avocatul Poporului. În schimb, dispoziţiile articolului 11 alineatul (7) din aceeaşi lege prevăd că "perioada de îndeplinire a funcţiei de adjunct al Avocatului Poporului de către absolvenţi ai facultăţilor cu profil juridic constituie vechime în magistratură", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Victor Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului, date fiind alocările bugetare de care se bucură, şeful statului menţionând că acesta nu va afecta, din slugărnicie, actele Guvernului.

"Domnul Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revoluţie, i s-a mărit bugetul, i s-au creat facilităţi să cheltuiască atât cât are nevoie şi veţi vedea că marele fost sindicalist Ciorbea va fi un Avocat al Poporului docil", a spus Băsescu.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ulterior, tot joi, că probabil preşedintele nu a înţeles contextul discuţiilor când a vorbit despre bugetul AP sau afirmaţiile au fost "făcute în glumă, pentru neştiutori", precizând că banii alocaţi sunt pentru respectarea unei obligaţii asumate de România în 2009.

"Cred că domnul preşedinte nu a înţeles contextul în care discutăm. Nu e vorba de alocări bugetare, ba dimpotrivă, în anul acesta noi ne-am obligat să facem muncă voluntară cu acelaşi personal, fără să angajăm pe nimeni şi doar să încheiem câteva contracte de colaborare în limitele bugetului avut. Să punem în mişcare Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii în locurile de detenţie este obligaţia României asumată încă din 2009, când Parlamentul a ratificat Protocolul Adiţional la Convenţia pentru Combaterea Torturii. Deci mă surprinde o asemenea afirmaţie, dar cred că a fost făcută în glumă sau pentru neştiutori", a spus Ciorbea.

Victor Ciorbea a explicat că adoptarea unui act normativ în acest sens trebuia realizată într-un interval de maxim trei ani de la data ratificării, respectiv până în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici