Avocatul Poporului verifică dacă lui Sorin Oprescu i se respectă dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii, în arest

Avocatul Poporului (AP) s-a autosesizat şi verifică situaţia lui Sorin Oprescu în arest, pentru a stabili dacă se respectă dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii în cazul primarului suspendat al Capitalei.

2335 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului verifică dacă lui Sorin Oprescu i se respectă dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii, în arest

AP verifică dacă lui Sorin Oprescu i se respectă dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii în arest (Foto: Alexandru Hojda / Mediafax Foto)

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează verificări cu privire la situaţia domnului Sorin Oprescu, aflat în arest preventiv în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Verificările vizează respectarea art. 22 şi art. 34 din Constituţia României referitoare la dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei transmis joi.

Avocatul Poporului precizează că s-a autosesizat după ce în presă au apărut declaraţii ale avocatului lui Sorin Oprescu, care afirma că, din 21 septembrie, primarul suspendat al Capitalei a reclamat o durere în piept şi "a fost dus la Spitalul Sf. Ioan, unde este arondat arestul. Spitalul a spus că nu are posibilitatea de a monitoriza un cardiac", dar şi că "nu îşi mai simte degetele mâinilor. Situaţia lui medicală este foarte gravă".

Sursa citată a menţionat că avocatul lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu, a declarat în 23 septembrie: "Din punctul nostru de vedere, în acest moment, lui Sorin Oprescu îi este interzis dreptul la sănătate pentru că dânşii doresc să se facă în doi paşi, în doi timpi. Or, dacă eşti suspect iminent de un infarct, nu ai timp să stai după programul de audienţă al comandantului de la Arestul Central, care e doar luni şi miercuri, sau după doctorul care vine când nu este în concediu."

Avocatul Poporului face trimitere şi la comunicatul Poliţiei Capitalei, în care se arăta că în urma solicitării lui Sorin Oprescu, "factorii decizionali (CMDTA Doctor Nicolae Kretzulescu) au stabilit că persoana în cauză poate fi examinată de către un medic nominalizat expres, la locul de deţinere, urmând ca personalul medical ce are în supraveghere persoanele reţinute/arestate preventiv să permită efectuarea acestui consult la nivelul cabinetului medical din interiorul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă".

Primarul suspendat al Capitalei, care suferă de diabet, a fost dus, luni 21 septembrie, din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, unde este încarcerat din 6 septembrie, la Spitalul "Sfântul Ioan", pentru că acuza dureri în piept, suspectându-se un infarct. El a fost supus unor investigaţii medicale, eliminându-se suspiciunea, apoi a fost readus în Arestul Capitalei, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

Avocaţii lui Sorin Oprescu au solicitat,marţi, comisiei de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei să îi permită lui Sorin Oprescu să fie consultat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, de trei dintre medicii săi curanţi, printre care profesor dr. Dragoş Vinereanu şi profesor dr. Leonida Gherasim, pentru probleme cardiace care s-au amplificat în ultima perioadă.

Viorel Mocanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea a fost formulată din cauză că durerile pe care le-a avut Sorin Oprescu atunci când a fost dus din arest la Spitalul "Sfântul Ioan" persistă, iar familia acestuia şi apărarea doresc şi opinia altor medici cu privire la diagnostic. Potrivit avocatului, din investigaţiile care i-au fost făcute în 21 septembrie, la spital, se pare că Sorin Oprescu ar fi făcut un "pseudo-infarct", iar starea medicală ar indica un posibil infarct.

Miercuri, avocatul Viorel Mocanu a declarat că cererea a fost aprobată în regim de urgenţă, dar deşi Sorin Oprescu şi apărarea ar fi dorit să se aprobe un transfer la Spitalul Universitar de Urgenţă, sunt mulţumiţi de avizarea solicitării şi încrezători în serviciile medicale din Spitalul Militar.

Ulterior, Poliţia Capitalei a anunţat că Sorin Oprescu va fi consultat în cabinetul medical din Arestul Central, de medicul specialist pe care primarul suspendat al Capitalei îl doreşte, iar acesta va decide asupra tratamentului.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că inclusiv joi dimineaţă au fost contactaţi cei doi medici curanţi ai lui Sorin Opresc, iar aceştia se vor prezenta la Arestul Central al Poliţiei Capitalei după ce termină serviciul de gardă.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Joi, Sorin Oprescu cere Tribunalului Bucureşti înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arest la domiciliu.

Alexandru Chiciu, unul dintre avocaţii primarului suspendat al Capitalei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu, măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici