Baconschi: Am văzut în opoziţie deplorabila incapacitate de raliere la interesul naţional

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că trebuie menţinut optimismul în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, el adăugând însă că a constatat o "deplorabilă incapacitate a unor politicieni din opoziţie de a se ralia în jurul interesului naţional".

291 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Am văzut în opoziţie deplorabila incapacitate de raliere la interesul naţional

Baconschi: Am văzut în opoziţie deplorabila incapacitate de raliere la interesul naţional (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat dacă este în continuare optimist că se va ajunge la o soluţie privind aderarea în trepte a României la Schengen în 2011, Baconschi a răspuns afirmativ, adăugând că dreptatea este de partea României.

"Trebuie să ne păstrăm optimismul. Dreptatea este de partea noastră", a spus el.

Baconschi a criticat însă atitudinea unora dintre politicienii din opoziţie pe această temă.

"Am constatat aceeaşi deplorabilă incapacitate a unor politicieni din opoziţie de a se ralia în jurul interesului naţional. Continuăm să lucrăm disparat în loc să facem eforturile necesare pentru a atinge acest obiectiv printr-o energie politică comună", a explicat ministrul.

Pe de altă parte, întrebat cum comentează legătura făcută de Olanda între Schengen şi oprirea transporturilor în vămi, ministrul a explicat că războiul lalelelor are loc doar în presă.

"Nu există nicio conexiune între poziţia adoptată de Olanda în privinţa Schgengen şi acest control fitosanitar, care nu demonstrează decât capacitatea României de a fi riguroasă în ceea ce priveşte aplicarea normelor Schengen. În rest, am văzut o seamă de speculaţii care nu au nicio acoperire în realitate", a comentat ministrul

Declaraţia ministrului are loc la câteva ore după ce Radio Olanda a transmis, citând AD, că ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, consideră că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea României în afara spaţiului Schengen.

Totodată, ministrul Teodor Baconschi a spus că în acest moment ipoteza unei acţiuni în justiţie a României împotriva Olandei la Curtea de Justiţie Europeană nu este analizată.

"Această ipoteză nu face obiectul niciunei analize pentru moment. (…) Ceea ce sperăm noi este să aducem, inclusiv printr-o cooperare mai puternică la frontieră cu olandezii, să aducem o flexibilizare a poziţiei adoptate la acest moment de Haga", a spus Baconschi.

Şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a declarat că în Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) s-a discutat varianta aderării în două trepte, până în 30 octombrie pe frontierele maritime şi aeriene, o a doua decizie urmând să fie luată până în 31 iulie 2012. Potrivit şefului Departamentului Schengen, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi cel mai probabil va fi discutată o variantă de proiect de decizie, agreată cu cvasi-majoritatea statelor membre.

În dosarul Schengen România ia în calcul inclusiv "o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie", a mai susţinut Tutilescu la RFI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici