Baconschi condamnă aluziile negative la români formulate într-o emisiune radiofonică din Italia

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, condamnă "utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul unei emisiuni radio din Italia", se arată într-un comunicat al MAE remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

163 afișări
Imaginea articolului Baconschi condamnă aluziile negative la români formulate într-o emisiune radiofonică din Italia

Baconschi condamnă aluziile negative la români formulate într-o emisiune radiofonică din Italia (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, condamnă utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul unei emisiuni radio din Italia (radio 105) şi a unei melodii promovate de acest canal radio, în care prezentatorul interpretează un personaj cu un comportament infracţional provenind din «Zingaria», România sau Albania", se arată în comunicat.

"Deşi este vorba despre o parodie, clişeele de factură negativă la adresa cetăţenilor români reprezintă o generalizare nejustificată şi un gest condamnabil cu atât mai mult cu cât, promovarea în media a stereotipurilor de acest tip pot incita la discriminarea întregii comunităţi de români. Apreciez reacţia promptă a reprezentantului Primăriei Romei, precum şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia, fapt ce demonstrează solidaritatea la adresa şi în cadrul unei comunităţi ai cărei reprezentanţi sunt foarte bine integraţi şi au un rol important în dezvoltarea economiei Italiei per ansamblu", a declarat ministrul Afacerilor Externe, citat în comunicat.

MAE precizează că ambasada României la Roma s-a autosesizat şi va acţiona pe lângă instituţia abilitată - Oficiului italian Antidiscriminare - pentru a condamna aluziile de acest fel şi pentru a solicita retragerea dreptului de difuzare a melodiei respective.

MAE reiterează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

"Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", afirmă MAE.

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei denunţă o emisiune radiofonică în care sunt ironizaţi imigranţii români din Peninsulă, consideraţi "criminali" şi "proxeneţi" provenind din "Zingaria" ("Ţigania"), o aluzie la România.

Comunitatea românilor din Italia a criticat dur emisiunea "Lo Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma. "Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. - personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici