Baconschi: Din punctul nostru de vedere Tratatul cu Republica Moldova este perfect valid

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că Tratatul privind regimul frontierei semnat de România cu Republica Moldova este "perfect valid", precizând că partenerii de dincolo de Prut trebuie să îşi clarifice "această dispută internă".

16 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Din punctul nostru de vedere Tratatul cu Republica Moldova este perfect valid

Baconschi: Din punctul nostru de vedere Tratatul cu Republica Moldova este perfect valid (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Baconschi a spus că, din punctul de vedere al României, au fost verificate toate procedurile şi toate formele au fost îndeplinite astfel încât Tratatul este valid.

"Este o problemă internă a Republicii Moldova. Noi am verificat toate procedurile interne la noi, toate aprobările, toate formele, ca şi proceduri au fost îndeplinite. Din punctul nostru de vedere tratatul este perfect valid. Trebuie ca partenerii noştri de dincolo de Prut, după campania electorală, să îşi clarifice această mică dispută internă", a afirmat Baconschi.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, s-a aflat, miercuri, într-o vizită la Alba Iulia.

În prima parte a zilei, Baconschi a avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene şi a vizitat Cetatea Vauban şi alte obiective istorice din municipiu.

Ministrul Afacerilor Externe a susţinut apoi în cursul serii o conferinţă cu tema "Doctrina populară: sinteza valorilor şi principiilor dreptei". La eveniment au fost prezenţi zeci de lideri locali ai PDL, şefi de instituţii deconcentrate şi primari ai partidului din judeţ.

Semnarea, în urmă cu o săptămână a Tratatului între România şi R.Moldova privind regimul frontierei de stat, de premierul moldovean, Vlad Filat, şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, este neconstituţională, susţine preşedintele Mihai Ghimpu, citat marţi de Jurnal de Chişinău în ediţia online.

Potrivit lui Ghimpu, premierul nu a avut mandatul necesar pentru a semna documentul, informează PRO TV Chişinău. Preşedintele interimar a precizat că nu contestă textul tratatului în fond, ci gestul lui Filat.

Ghimpu s-a arătat nemulţumit de faptul că nu a fost informat de ministrul de Externe şi de către Filat despre acest acord. El a adăugat că ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, şi Vlad Filat se cred atotputernici, dacă şi-au asumat dreptul de a semna documentul cu partea română.

Filat a semnat acest tratat în timpul unei vizite la Bucureşti. Ulterior, mai mulţi analişti, dar şi oponenţi politici ai premierului au criticat semnarea tratatului, motivând că nu a fost respectată legislaţia, întrucât tratatul a fost semnat între un ministru de Externe şi un premier.

La rândul său, Filat a respins toate criticile şi a explicat că tratatul nu a fost semnat de către ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, pentru că acesta este suspendat din funcţie pe durata campaniei electorale.

Întrebat despre acuzaţiile făcute de preşedintele interimar, Vlad Filat a declarat că totul a fost constituţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici