Baconschi: Eu şi Frunzăverde am primit un mandat tacit în PDL privind Mişcarea Populară

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi declară că, alături de Sorin Frunzăverde, a primit un mandat tacit în partid pentru a continua discuţiile privind Mişcarea Populară, el menţionând că va propune consultări pentru a prelua în programul politic al PDL agenda clasei de mijloc.

551 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Eu şi Frunzăverde am primit un mandat tacit în PDL privind Mişcarea Populară

Baconschi: Eu şi Frunzăverde am primit un mandat tacit în PDL privind Mişcarea Populară (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Au fost discuţii (n.red. în BPN al PDL), inclusiv lansarea ideii acesteia în cadrul partidului despre o Mişcare populară", a spus Baconschi, miercuri, la TVR Info, referindu-se la şedinţa de luni a partidului.

Întrebat dacă s-a stabilit în PDL un grup de lucru care să negocieze şi să redacteze un proiect pentru Mişcarea populară, Baconschi a răspuns: "Lunea trecută am intervenit eu şi Sorin Frunzăverde. A apărut un fel de mandat tacit - să vedem dacă se confirmă formal - ca noi să găsim în continuare şi cu Valeriu Stoica şi cu alte capete gânditoare ale partidului cum se poate articula".

"Dar eu o văd ca pe o chestiune de bun-simţ. Voi propune o serie de consultări, care să ne permită să preluăm în programul politic al PDL agenda clasei de mijloc. Asta înseamnă un dialog structurat cu calendar şi agendă, cu mediul antreprenorial, cu ONG-urile reprezentative şi apropiate de o viziune de centru-dreapta, cu elita intelectual-academică, cu bisericile. Trebuie să avem aceste dialoguri", a mai spus Teodor Baconschi.

El a fost întrebat şi despre sursa listelor publicate în presă pe care numele său s-a regăsit printre cele ale potenţialilor miniştri remaniabili. "Vin de la diverşi adversari politici. Mai cu seamă dinspre USL, dar nu exclud anumite complicităţi transpartinice. Trăim, din păcate, dintr-un material abundent şi dezgustător de calomnii, zvonistica asta permanentă din care ne hrănim… pe post de informaţie sau de analiză lucidă. Nu cred că trebuie să pierd vremea cu astfel de zvonuri nici pentru a le infirma prea insistent, nici pentru a le confirma. Am conştiinţa împăcată, îmi fac treaba cu cât de multă conştiinciozitate pot şi cu mult efort, inclusiv fizic", a spus Baconschi.

El a evitat să se pronunţe asupra necesităţii unei remanieri la nivelul întregului Cabinet, precizând că aceasta este prerogativa premierului.

"Mă împingeţi spre banalitatea «e loc de mai bine». Tot ce pot să vă spun e că în BPN nu s-a abordat această discuţie până în acest moment. N-a fost să fie o discuţie luni, nu a propus nimeni", a spus Baconschi.

De asemenea, Baconschi a apreciat că oameni de genul lui Sebastian Lăzăroiu sunt necesari PDL. "Pe de-o parte, e o obligaţie a fiecărui membru al Guvernului de a se solidariza cu Executivul. (…) Nu regret mai puţin această despărţire după părerea mea prea brutală şi intempestivă pentru că a venit aşa, pe nepusă masă. Am înţeles reacţia partidului, am respectat decizia premierului. În acelaşi timp, consider că Sebastian Lăzăroiu şi alţii ca domnia sa - intelectuali cu viziuni de dreapta - care doresc să contribuie la un proiect politic mai mare de coagulare a dreptei sunt bineveniţi şi sunt partenerii noştri de dialog (…) Astfel de oameni trebuie să fie partenerii noştri", a menţionat el.

PDL intenţionează să constituie rapid Mişcarea Populară, astfel încât aceasta să fie definitivată până la sfârşitul lunii octombrie, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse din partid.

Potrivit surselor citate, conducerea PDL ar fi discutat luni ca Mişcarea Populară să fie înfiinţată cât mai rapid şi ca la sfârşitul acestei săptămâni să aibă loc o întâlnire cu liderii organizaţiilor judeţene pe această temă.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde declarase că va propune în şedinţa BPN al PDL să hotărască odată începerea demersului de constituire a Mişcării Populare, care să fie finalizat la începutul lunii decembrie.

Potrivit lui Frunzăverde, din Mişcarea Populară ar trebui să facă parte grupări politice, reprezentanţi ai societăţii civile, ONG-uri, grupări sindicale, dacă vor dori, dar şi persoane fizice.

El a mai spus că principalul obiectiv al Mişcării Populare ar fi coagularea forţelor de centru-dreapta şi deschiderea spre societatea românească. Frunzăverde a arătat că există discuţii în interiorul partidului pe această temă şi crede că de acum acest demers va fi mai clar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că, în opinia sa, trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe, menţionând că de aceea a şi rugat-o pe fiica sa să înregistreze la OSIM această denumire. El nu a dorit să facă mai multe precizări privind momentul realizării unei eventuale alianţe sau despre componenţa acesteia.

Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 11 aprilie, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară", domeniile asociate fiind educaţie, instruire, divertisment, servicii ştiinţifice şi tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale şi sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici