Baconschi: Kadhafi trebuie capturat şi judecat în Libia

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, miercuri, într-un interviu la RFI, că ideal ar fi ca liderul libian Muammar Kadhafi să fie capturat, pentru a avea loc un proces în Libia.

317 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Kadhafi trebuie capturat şi judecat în Libia

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a precizat la RFI că "un proces corect, sub asistenţă internaţională în Libia ar avea un impact mai puternic".

Pe de altă parte, în opinia lui Teodor Baconschi, Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) este "un interlocutor politic", dar viitorul Guvern din Libia va trebui să reprezinte "întreaga societate libiană".

Teodor Baconschi e de părere că liderul libian, Muammar Kadhafi, "a pierdut războiul când insurgenţii au pătruns în Tripoli". "E un moment critic. E foarte important acum ca membrii Consiliului Naţional de Tranziţie să acţioneze prompt şi eficient pe plan militar şi în acelaşi timp să amenajeze condiţiile pentru o tranziţie către un regim deschis", a susţinut diplomatul.

"Sunt bucuros să constat că vărsările de sânge vor înceta foarte curând, probabil. Balanţa s-a înclinat decisiv în favoarea rebelilor", a mai spus ministrul de Externe situaţia din Libia.

În opinia lui Teodor Baconschi, Muammar Kadhafi trebuie capturat şi judecat în Libia: "Ideal ar fi ca Muammar Kadhafi să fie capturat, pentru a avea loc un proces. Există şi o acuzaţie lansată de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, dar şi varianta ca dictatorul să fie judecat în propria ţară. Un proces corect, sub asistenţă internaţională în Libia ar avea un impact mai puternic".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, mai spune că aşa-numitul Consiliu Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia "este un interlocutor politic". "Deocamdată el reprezintă singura forţă politică alternativă deja constituită şi care a etalat un program, dar va trebui să avem alegeri libere şi să ne convingem că viitorul Guvern de tranziţie va reprezenta întreaga societate libiană, e nevoie deci de legitimitate garantată. E nevoie ca CNT să acţioneze cu moderaţie, să nu încurajeze islamul radical", a continuat Baconschi.

"Este şi în cazul Libiei nevoie de răbdare şi de suport din partea comunităţii internaţionale, pentru ca transformarea socio-politică să se desfăşoare cât mai rapid", a conchis şeful diplomaţiei române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici