Baconschi spune că va încerca relansarea relaţiei cu Rusia

Teodor Baconschi a declarat, marţi, în comisiile parlamentare, că va încerca relansarea relaţiei bilaterale cu Rusia, care este "extrem de importantă", el adăugând că România nu poate ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora că România este frontiera de est a UE şi NATO.

29 afișări
Imaginea articolului Baconschi spune că va încerca relansarea relaţiei cu Rusia

Baconschi spune că va încerca relansarea relaţiei cu Rusia (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Baconschi a spus că românii au oscilat între "o rusofobie mai mult sau mai puţin instrumentalizată politic şi încercarea de a trece peste problemele litigioase transmise de istoria recentă, prin supralicitarea unei retorici de pragamtism - hai să facem afaceri, să facem investiţii şi să recucerim pieţe".

"Sunt foarte de acord că noua Rusia putiniană este un actor major pe eşichierul internaţional. Am urmărit abilitatea cu care diplomaţia rusă, sub prezenţa mult mai stabilă a domnului Lavrov, a reuşit să se repoziţioneze şi să reangajaze dialogul strategic cu mari actori europeni şi cu Statele Unite", a comentat Baconschi, adăugând că de multe ori România ar putea avea "o greutate geopolitică prea mică pentru the big game".

"Bilateral, eu am să fac tot ceea ce va fi raţional şi rezonabil pentru a relansa această relaţie extrem de importantă. Pentru că noi nu putem ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora faptul că atât UE cât şi NATO au ca graniţă orientală România", a spus el.

"Cred că va trebui să analizăm cu sinceritate, fără niciun a priori ostil, stadiul relaţiei bilaterale, chestiunile litigioase în suspensie, perspectivele şi capacitatea fiecărui guvern de a opera noi deschideri", a mai spus Baconschi.

Ministrul desemnat s-a referit de asemenea la relaţia cu Ucraina, apreciind că România nu îşi permite să ignore relaţiile cu această ţară.

"Relaţiile cu Ucraina nu sunt încheiate, nici alegerile nu sunt încheiate în Ucraina, aşteptăm rezultatul pentru că, evident, scena politică ucraineană a fost mereu zguduită de şocuri electorale în ultimii ani, ceea ce a avut efecte de inhibiţie în dialogul nostru politic cu ei", a comentat Teodor Baconschi, întrebat, în timpul audierilor, în legătură cu relaţia româno-ucraineană.

El a spus că România doreşte ca Ucraina să aspire către UE şi NATO, adăugând că lipsa unui MAP la summit-ul de la Bucureşti a generat consolidarea curentului anti-NATO în societatea ucraineană.

"Dar eu cred că nici rezultatul de la Haga, nici discuţiile pe marginea Canalului Bîstroe, nici discuţiile privind statutul minorităţilor nu sunt de natură să blocheze, ci dimpotrivă, să deblocheze acest dialog, pentru că Ucraina este o ţară mare, importantă. Nu o putem în niciun fel ignora", a spus ministrul desemnat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici