Barna, despre mesajul CE privind modificările legilor justiţiei: Constată că reformele justiţiei propuse de PSD sunt un abuz / PNL: România, pusă la colţ în UE din cauza PSD-ALDE; Dăncilă a minţit, să-şi depună mandatul

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, pentru Mediafax, că poziţia Comisiei Europene privind modificările legilor justiţiei nu face decât să constate că propunerile PSD de reformare a justiţiei „sunt un abuz neechivoc asupra statului de drept”.

1033 afișări
Imaginea articolului Barna, despre mesajul CE privind modificările legilor justiţiei: Constată că reformele justiţiei propuse de PSD sunt un abuz / PNL: România, pusă la colţ în UE din cauza PSD-ALDE; Dăncilă a minţit, să-şi depună mandatul

Barna, despre mesajul Comisiei Europene legat de modificările legilor justiţiei: Constată că reformele justiţiei propuse de PSD sunt un abuz

„Este încă un avertisment al Comisiei Europene care confirmă, de fapt, mesajele pe care societatea din România le-a transmis acestei guvernări şi acestei majorităţi, timp de un an de zile. Dincolo de mesajele internaţionale care au venit pe tot parcursul anului şi din partea partenerului transatlantic, SUA, şi din partea partenerilor europeni, vedem că este al treilea sau al patrulea mesaj al Comisiei Europene care spune explicit, cu subiect şi predicat, că statul de drept nu este o opţiune, este o valoare care trebuie să existe. Comisia Europeană nu face decât să constate că toate aceste <<reforme>> ale justiţiei pe care le propune PSD-ul sunt un abuz neechivoc asupra statului de drept”, a declarat Barna, pentru Mediafax.

TITLURILE ZILEI

Liderul USR a precizat că actuala guvernare expune România la riscul de a fi dată afară din Uniunea Europeană.

„Mesajul Comisiei este că, în consecinţă, ar trebui să respectăm deciziile Comisiei de la Veneţia, să consultăm Comisia de la Veneţia, de asemenea, se cere transparenţa care nu a existat. Ceea ce s-a întâmplat în Comisia Iordache nu poate fi numită dezbatere din niciun punct de vedere. Perspectivele sunt păstrarea MCV-ului, îndepărtarea de ceea ce înseamnă valorile şi mecanismele europene, doar o reiterare a faptului că timp de un an de zile guvernul nu s-a ocupat decât de problemele personale lui Liviu Dragnea”, a adăugat Dan Barna.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au declarat miercuri că urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.

„Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficient corupţia, constituie pietre de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au afirmat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmersmans, într-un comunicat comun, publicat pe site-ul instituţiei.

PNL: România, pusă la colţ în UE din cauza PSD-ALDE; Dăncilă a minţit, să-şi depună mandatul

PNL a transmis, miercuri, un comunicat de presă, ca reacţie la poziţia CE referitoare la sistemul judiciar românesc, în care precizează că România a fost pusă la colţ în UE din cauza PSD şi ALDE şi că premierul desemnat Viorica Dăncilă a minţit şi e necesar să-şi depună mandatul.

„În ciuda eforturilor liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, de a cosmetiza în fel şi chip acţiunile legislative îndreptate împotriva independenţei Justiţiei din România, Comisia Europeană a luat poziţie de la cel mai înalt nivel, arătând că nu a fost indusă în eroare de campaniile de manipulare din ţară”, consideră PNL.

Formaţiunile liberală apreciază că imaginea României este afectată grav în plan european şi internaţional şi că România a fost pusă la colţ în Uniunea Europeană din cauza politicienilor iresponsabili de la Bucureşti, care insistă să urmărească fără scrupule o agendă personală cu scopul de a-şi soluţiona problemele penale pe altă cale decât cea a instanţelor de judecată.

„Mai mult, România riscă sancţiuni de natură financiară, prin tăierea de fonduri europene, dar şi de natură politică, prin suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, dacă majoritatea parlamentară continuă aceste demersuri toxice care neagă principiul egalităţii în faţa legii”, se arată în comunicatul PNL.

În comunicat, PNL citează din premierul desemnat, europarlamentarul Viorica Dăncilă, care a afirmat în 23 august 2017 că „dacă tot s-a vorbit de partea europeană, să vedem poziţia pe care o are vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care spune că este întru totul de acord cu aceste modificări (ale Legilor Justiţiei, n.m.) şi că ele se înscriu în ceea ce prevede eliminarea MCV”.

„Nu doar că nu a fost exprimată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene o astfel de poziţie, dar prin declaraţia de astăzi putem constata că Viorica Dăncilă a minţit şi a intoxicat opinia publică din România! Acest lucru o descalifică pentru poziţia de prim-ministru şi este imperios să-şi depună mandatul înainte de votul din Parlament pentru învestirea noului Guvern”, consideră PNL.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au declarat miercuri că urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.

"Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficient corupţia, constituie pietre de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", au afirmat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmersmans, într-un comunicat comun, publicat pe site-ul instituţiei.

"În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV".

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze o dezbatere conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces".

"Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia, pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", au reafirmat Juncker şi Timmermans.

Pe data de 7 februarie, Parlamentul European urmează să dezbată subiectul "ameninţări la adresa statului de drept reprezentate de reforma sistemului de justiţie din România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici