Băsescu a scris Camerei Deputaţilor despre participarea armată în teatre în 2010

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, privind participarea forţelor armate române în misiuni în afara teritoriului statului român în anul 2010.

67 afișări
Imaginea articolului Băsescu a scris Camerei Deputaţilor despre participarea armată în teatre în 2010

Băsescu a scris Camerei Deputaţilor despre participarea armată în teatre în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului arătă, în scrisoare, că în anul 2010, ca urmare a angajamentelor asumate, România va continua să participe cu forţe la misiuni în afara teritoriului naţional, în teatrele de operaţii din Balcani şi Afganistan, la acţiuni sub mandatul NATO, Organizaţia Naţiunilor Unite şi al Uniunii Europene.

"Participarea la aceste misiuni reprezintă pentru ţara noastră un bun prilej de manifestare a solidarităţii cu Aliaţii şi de continuare a politicii de afirmare a României ca membru responsabil al comunităţii internaţionale", a precizat Băsescu.

El a menţionat că, în temeiul articolului 7, alin. 1 din legea 42/2004 privind participarea cu forţe armate la misiuni în afara teritoriului statului român, a aprobat propunerile premierului referitoare la participarea României cu forţe armate, în anul 2010, la misiuni în afara teritoriului statului român.

Potrivit şefului statului, personalul participant la misiuni în afara teritoriului naţional va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor, specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare necesare acestor misiuni sunt asigurate din bugetul alocat MApN pentru anul 2010 şi din Fondul de rezervă al Guvernului României.

Scrisoarea cuprinde şi o anexă privind forţele armatei române care se trimit la misiuni în afara teritoriului statului român, în anul 2010, anexă în care se precizează că pentru misiuni de apărare colectivă vor participa 203 militari, pentru misiuni în sprijinul păcii-2 064 de militari, iar pentru cele individuale de observare şi monitorizare-75 de militari.

În cadrul misiunilor în sprijinul păcii, în Balcani -236 de militari, 1798-în Afganistan şi 20 în Irak.

În anexă se mai arată că, în afară de militarii aflaţi în teatrele de operaţii, forţele aflate în ţară, dislocabile la ordin, sunt de 1 411 militari, din care 811 sub comanda NATO, 171 - sub comandă UE, 189 - conduse de ONU , iar 240 - rezerva strategică

Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, după o şedinţă a conducerii Camerei, că, din punct de vedere juridic, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu trebuie citită în plenul Camerei. Zgonea nu a precizat, însă, când se va întâmpla acest lucru.

CSAT a aprobat, pe 21 ianuarie, o suplimentare cu 600 de militari a forţelor care acţionează în teatrul de operaţii din Afganistan, numărul maxim al acestora putând să ajungă la 1.798 de militari.

CSAT a analizat şi a aprobat Planul întrebuinţării forţelor şi mijloacelor Armatei României ce vor fi puse la dispoziţie în anul 2010 pentru a participa la misiuni de apărare colectivă, în sprijinul păcii, de asistenţă umanitară şi de tip coaliţie, în afara teritoriului statului român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici