Băsescu a semnat rechemarea ambasadorului României în Italia

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, rechemarea ambasadorului român la Roma, despre care şi-a exprimat, recent, nemulţumirea legată de absenţa acestuia de la un eveniment de Ziua naţională a României care a avut loc în Capitala Italiei.

388 afișări

Potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, preşedintele a semnat, marţi, decretul privind rechemarea lui Răzvan-Victor Rusu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino.

Recent, preşedintele l-a criticat dur pe ambasadorul Răzvan Rusu, spunând că a văzut într-o emisiune TV că acesta nu a fost prezent, de Ziua Naţională, la Roma, la un spectacol la care au participat 7.000 de români, şeful statului menţionând că speră ca diplomatul "să ajungă acasă foarte repede".

Traian Băsescu a lansat această critică cu prilejul participării la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Turcia.

Şeful statului le-a spus celor prezenţi că a văzut la ProTv Internaţional un material despre o manifestare organizată la Roma cu prilejul Zilei Naţionale a României, la care au participat 7.000 de români, iar ambasadorul României în Italia nu a fost prezent.

"E foarte uşor să fii un mai bun ambasador decât ambasadorii noştri. Vă spun şi ce am văzut (la ProTv Internaţional - n.r.) - Ziua Naţională a României, 7.000 de români la Roma adunaţi la un spectacol...", a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că ambasadorul României în Italia nu a fost prezent la acel spectacol, iar în schimb a fost prezent primarul Romei, care le-a mulţumit românilor.

"Nu ştiam cum să mă manifest şi mi-aţi dat ocazia s-o fac, să-mi manifest aici public dezaprobarea pentru comportamentul ambasadorului nostru de la Roma. Sper să ajungă acasă foarte repede, să-l prindă sărbătorile în sânul familiei", le-a mai spus şeful statului celor aproximativ 30-40 de români prezenţi.

Cu ocazia evenimentului "Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Ziua Naţională a României", organizat pe 26 şi 27 noiembrie, pentru a sărbători cum se cuvine ziua de 1 Decembrie, echipa Pro TV International a fost prezentă la Roma şi a realizat un material special. Românii din Italia au sărbătorit Ziua Naţionala a României în stil tradiţional românesc, iar Pro TV Internaţional i-a provocat să spună de ce iubesc România.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, a declarat pentru Pro TV Internaţional că iubeşte România şi este de părere că, împreună, românii şi italienii trebuie să construiască o Europă mai bună.

Răzvan Rusu, ambasadorul României în Italia, a fost decorat în anul 2007 de şeful statului, cu Ordinul "Meritul Diplomatic", în semn de înaltă apreciere pentru activitatea în MAE.

Decretul de decorare a fost publicat în Monitorul Oficial în12 aprilie 2007.

Conform acestuia, preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul "Meritul Diplomatic" în grad de Ofiţer mai multor diplomaţi, inclusiv lui Victor Răzvan Rusu "în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfăşurată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin care au asigurat reprezentarea cu succes a strategiilor de politică externă ale României".

Decoraţiile au fost acordate la propunerea ministrului Afacerilor Externe de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici