Băsescu: Abdicarea regelui Mihai a fost un act de trădare. Doar pentru că a fost slugă la ruşi îl iertăm? Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria şi nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele.

6781 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Abdicarea regelui Mihai a fost un act de trădare. Doar pentru că a fost slugă la ruşi îl iertăm? Vezi declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Maximul propus UDMR este opt judeţe mari, şi Harghita şi Covasna rămân aşa cum sunt. Vezi declaraţiile preşedintelui (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat despre informaţia că s-ar pregăti să devină bunic Traian Băsescu a spus la B1TV că aceasta ar fi prima veste bună din ultimele luni, şeful statului întrebând apoi care dintre fiicele sale ar fi însărcinată:

"Să dea Dumnezeu! Îmi daţi o veste bună, prima veste bună din ultimele luni. Dar de la care? De la cea mică sau de la cea mare?"

Nu cred că partidele se tem de mine. Dacă s-ar teme, s-ar comporta altfel.

Îmi dau seama cât de dăunătoare sunt alegerile prea dese. Avem deja patru categorii de alegeri. Ţările au nevoie şi de stabilitate. Aş fi dispus să cedez parte din mandat pentru a suprapune mandatul preşedintelui cu cel al parlamentului.

Întrebat dacă i se pare firească o poziţie atât de categorică precum cea a ambasadei SUA într-o chestiune de politică internă, cea a reorganizării, preşedintele a spus : "Sincer să fiu, nu. Nu şi a niciunei ambasade n-o consider în regulă".

Legat de cazul abstract în care Parchetul l-ar ancheta pe Ion Iliescu pentru mineriade, părerea mea este că niciun şef de stat nu are circumstanţe legate de încălcarea legii. Şi mai ales atunci când încălcarea legii înseamnă violenţă împotriva altor categorii de cetăţeni tot ai ţării tale. Dar nici nu trebuie hărţuit neapărat un şef de stat dacă nu sunt probe.

Nu susţin scăderea pragului electoral la 3%. Asta ne-ar mai lipsi, să aducem în Parlament tot soiul de partide şi partiduleţe. Polarizarea politică într-o societate modernă trebuie să se facă prin partide mari.

Nu voi avea o întâlnire formală cu Laszlo Tokes. Am mica exigenţă ca toţi să respectăm statul român.

Nu cred ca voi fi suspendat până la sfârşitul mandatului, dar nu exclud posibilitatea.

Cel puţin parţial putem intra în Schengen anul acesta dacă vrem.

O fregată a forţelor navale ale Rusiei va sosi în portul Constanţa pentru a marca scufundarea în urmă cu 70 de ani a vasului "Moskvade" către navele româneşti "Mărăşeşti" şi "Regina Maria".

Nu am abandonat ideea premierului tehnocrat. Momentul când acest lucru era posibil a trecut. Dar dacă va veni un alt moment, discuţia între mine şi Boc va fi una sinceră. Nu i-am propus lui Isărescu să fie premier.

Dan Diaconescu ca jurnalist e treaba lui, dar ca politician e o caricatură. Dacă el crede că aşa se fac voturi - veniţi, că vă dau câte 20.000, veniţi că vă dau mobilă, ba case...

Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele.

În contextul împlinirii a 70 de ani hai să-i spunem de la celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!», dacă aş fi fost în acel moment istoric aş fi dat acelaşi ordin, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o.

Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere

Legat de colaborarea cu UNPR, cred că vor avea potenţialul de a intra în Parlament. Mai au câţiva parlamentari foarte experientaţi, deci vor face faţă pe bătălia politică. În al doilea rând Gabi Oprea a reuşit să strângă structurile rezerviştilor militari în jurul lui. Marian Sârbu are legături foarte bune în zona sindicală. O oarecare parte din societatea civilă are o apropiere faţă de domnul Diaconescu. Deci cred că au perspectiva intrării în Parlament.

Nu avem probleme cu băncile străine. Am informaţia de la guvernatorul Isărescu că nici chiar cele în dificultate nu au ajuns să scoată capital din ţară.

Constituţia spune că averile dobândite licit nu pot fi confiscate şi că averea se prezumă a fi licită. Eu am propus scoaterea celei de-a doua părţi.

USL-ul spune că vrea parlament bicameral dar e de acord cu 300 de parlamentari. Dacă partidele refuză să dea curs rezultatului referendumului din noiembrie 2009, trebuie să mă flexibilizez. Am încercat să găsesc o soluţie care să apropie punctul de vedere al poporului de cel al opoziţiei.

Uniunea Europeană nu ne acuză de fraudă în cazul fondurilor europene despre care se spune că trebuie returnate. Contractele sunt în curs de verificare. S-a constatat că s-a utilizat un procedeu mai scump decât altul. E o iregularitate, nu o fraudă.

Sorin Oprescu nu este un candidat credibil la preşedinţie. Este în categoria lui Antonescu. Nu are elemente de viziune în abordarea sa politică.

Oprescu nu are viziune despre oraş. Proiectele din Bucureşti sunt începute ori de Videanu ori de mine. Oprescu ştie totuşi să valorifice ceea ce termină. Nu văd totuşi nişte proiecte credibile începute în mandatul lui.

Elena Udrea are dreptate, Pasajul Basarab e în ilegalitate. Lucrările nu sunt finalizate de aceea nu a primit avizul inspectoratului, deşi este circulabil.

Am avut o discuţie la Primărie cu Oprescu. I-am spus că nu am de ce să vin la inaugurarea Pasajului Basarab pentru că este vrut de mine, dar făcut de el.

Nu am vrut să se creeze un sentiment de alertă pentru că discutăm despre incidente minore, dar am refuzat să particip la întâlnirea organizată de ambasadorul Ungariei cu ambasadorii UE premergător Consiliului. Trebuia să fie o astfel de întâlnire. Ambasadorul Ungariei, având preşedinţia UE, a dorit să aibă obişnuita întâlnire cu preşedintele României. Ca ţară deţinătoare a preşedinţiei UE organizează această întâlnire cu toţi ambasadorii UE la care mă duceam. Sigur că n-am avut timp să particip. Nu am avut timp a fost răspunsul diplomatic, dar n-am vrut.

În legătură cu posibilitatea ca Guvernul de la Budapesta să reia retorica privind persecutarea minorităţilor, aceasta este problema Executivului ungar şi de-asta probabil că nu vor reuşi să menţină o atmosferă caldă.

În legătură cu declaraţiile lui Kelemen Hunor privind posibila ieşire în stradă a maghiarilor, sunt lucruri condamnabile. Eu n-am vrut să tensionez mai mult atmosfera, dar indiscutabil... Mă uitam cum a fost abordat incidentul de la Alba Iulia. Domne, erau trei beţivani, potrivit informării. Erau trei beţivani care şi dacă eram eu, şi dacă eraţi dumneavoastră, şi dacă era rectorul maghiar, la fel se purtau cu el. Habar n-au avut că e rectorul maghiar. S-au dumirit pe urmă, după ce au început să-l înjure, să-l nu ştiu ce, dar ei şi-au continuat treaba cu ungurii, mai ales când au aflat că e ungur. Deci trei beţivani care ar fi intrat în conflict şi cu dumneavoastră, şi cu mine, şi cu cetăţeanul care întâmplător era ungur. De aici afirmaţii de genul «un minoritar atacat» este prea mult şi deplasat, mai ales pentru un demnitar al statului român, cetăţean al statului român.

Referendumul în cazul reorganizării nu va duce la nici un rezultat. Vor fi 10 judeţe pentru, 10 împotriva şi în 20 nu va fi cvorum. Ce vom face atunci?

Prin reorganizare cresc şi locurile de muncă în economia reală, în afara insituţiilor statului.

Legea minorităţilor este o colecţie de drepturi obţinute din toate legile de până acum. Nu este nimic nou. Prin parlament nu cred că poate trece. Odată cu reorganizarea administrativă se poate să se asume răspunderea pe această lege.

Minoritatea maghiară a obţinut la noi mult mai mult decât media europeană. A fost totuşi o politică corectă a statului român. S-au evitat astfel conflictele. Nu i-am auzit pe maghiari vorbind atât de urât despre România cum o fac românii. Oamenii aceştia sunt ataşaţi de locul unde s-au născut, dar vor să poată să-şi vorbească limba, să se poată educe în limba maghiară.

Sebastian Lăzăroiu s-a considerat un analist liber. Până la urmă a venit şi a spus că nu poate sta în cămaşa strâmtă a consilierului prezidenţial.

Suntem al şasele stat din Uniunea Europeană în privinţa costurilor de funcţionare a statului.

Dacă variantele de reorganizare sunt refuzate de către UDMR, se trece la varianta reformei deconcentratelor. Se vor face reforme în instituţii. Se reduce astfel numărul de salariaţi, se reduc cheltuielile.

Varianta de 8 judeţe plus Ţinutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ţinut nu există. Trebuie să găsim o formulă pentru ca actuala coaliţie să accepte reorganizarea. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două judeţe Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanţarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni.

Maghiarii nu ar vrea să-şi piardă din drepturile câştigate până acum, cum ar fi plăcuţele cu denumirile localităţilor în două limbi, dreptul de utilizare a şcolilor în limba maternă, dreptul de a fi audiaţi în instanţă în maghiară. Trebuie să-i asigurăm că asta nu se va întâmpla.

Modul nostru de a trăi este atât de ieşit din standardele Uniunii Europene încât considerăm normal ceea ce este de fapt corupţie.

Actalul sistem de organizare administrativă este extrem de scump şi extrem de ineficient. Relaţiile care s-au creat pe aceste feude au adus instituţiile statului în imposibilitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei. Reorganizarea este necesară din cauza costurilor, a eficienţei în absorbirea fondurilor europene şi a acestor relaţii.

Năstase poate fi acid şi agresiv dar poate fi un partener serios de discuţii. Ion Iliescu, Calin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană sunt politicieni din opoziţie mai maturi decât Victor Ponta şi Crin Antonescu. Ponta e mult prea sus pentru maturitatea pe care o are. E un om inteligent şi util în politică. A fost util de exemplu în campania lui Geoană. Dar este aşezat prea sus.

România este afectată dacă se produce un derapaj în orice ţară din Uniunea Europeană.

Aşteptam un compromis de la opoziţie, soluţiile cu care a venit au fost guvern de tehnocraţi şi alegeri anticipate. Nu putem genera deliberat instabilitate politică.

Inclusiv în 2011 România împrumută bani ca să plătească salariile şi pensiile.

Chestiunea - jos Băsescu- nu spune electoratului nimic. Problema unui politician în opoziţie este să vină cu alternative credibile.

Am încercat discuţii cu opoziţia. Liderii opoziţiei au refuzat dialogul. Când mă duc în Parlament ies din sală, când îi chem la consultări nu vin.

Domnul Ponta ar trebui să spună numele emisarului pe care se presupune că l-am trimis. Afirmaţiile lui sunt minciuni. Când am vrut să vină la mine, a venit repectuos, în urmă cu 2-3 ani.

Văzându-i cât sunt de copii în abordare, de lipsiţi de maturitate mi s-a părut că trebuie să-i spun un lucru esenţial : Domnule Antonescu, evident vreţi să rămâneţi în opoziţie până în 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici