Băsescu: Am anunţat CE că "intenţionăm un împrumut" sub supravegherea FMI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.

52 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am anunţat CE că "intenţionăm un împrumut" sub supravegherea FMI

Băsescu: Am anunţat CE că "intenţionăm un împrumut" sub supravegherea FMI (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă, în condiţiile în care fondurile europene nu sunt de ajuns în prezent pentru România, este nevoie sau nu de un acord de îmrpumut cu FMI, Băsescu a răspuns că nu este un partizan al ideii, pentru că "putem obţine bani europeni mai ieftin".

"Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere", a adăgat preşedintele, precizând că UE nu dispune de un astfel de mecanism pentru a verifica gestionarea banilor împrumutaţi statelor membre.

Preşedintele a ţinut să sublinieze că acordul cu FMI nu trebuie să impună însă condiţionalităţi, iar UE trebuie să-şi facă datoria faţă de statelele membre şi să acorde îmrpumuturi nu doar ţărilor din spaţiul euro.

Băsescu a spus că dobânzile de la Banca Centrală Europeană sunt mai mici decât cele practicate de FMI. El a ţinut să menţioneze că preferinţa pentru un îmrpumut de la UE şi nu de la FMI este opţiunea sa, însă BNR şi Ministerul de Finanţe gestionează problema.

Întrebat dacă se fac demersuri pentru împrumuturi de la BERD sau BEI, Băsescu a răspuns că nu, precizând însă că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6 -7 miliarde de euro, sub supravegherea FMI.

"Nu. Eu am fost primul care, la discuţia din 12 ianuarie pe care am avut-o cu preşedintele Comisiei Europene şi cu membri ai Comisiei, am anunţat Comisia că intenţionăm un împrumut european de 6-7 miliarde, cu o supraveghere a Fondului pentru utilizarea acestor bani.

Băsescu a spus, în acest context, că Bugetul de stat are de rambursat "vreo 6 miliarde", bani împrumutaţi pe termen scurt anul trecut, şi care trebuie rambursaţi, "începând de luna viitoare, pentru că au fost împrumuturi pe termen scurt cu care să plătească anul trecut pensiile, salarii, tot ce trebuia plătit, în condiţiile unui deficit de 5,2%".

"Deci este clar că avem o problemă la buget şi mai avem deficitul de cont curent, care şi el este mare. Deficitul de cont curent este cel care rezultă din schimburile comerciale, ce importă şi ce exportă România. Avem un deficit care va ajunge la circa 11% din PIB, ceea ce înseamnă 13-14 miliarde. Cum investiţiile străine şi nici salariile românilor care muncesc în Italia, Spania, care au ţinut echilibrul acestui deficit de cont curent, nu pot fi estimate a mai avea nivelurile din anul 2008, este clar că trebuie să împrumutăm bani să ne acoperim deficitul de cont curent", a spus Băsescu.

El a declarat şi luni seară, la TVR, că pentru a-şi plăti datoria curentă, România are nevoie de bani, însă a menţionat că nu doreşte ca aceştia să fie îmrpumutaţi de la FMI, ca la mijlocul anilor '90, ci de la UE, Fondul urmând să aibă rol de surpaveghetor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici