Băsescu: Ar fi de preluat şi în România tenacitatea chilienilor

Preşedintele Băsescu a declarat, la finalul Summit-ului CELAC-UE de la Santiago de Chile, că românii ar avea de preluat "tenacitatea chilienilor în a munci şi a-şi atinge obiectivele", însă nu ar vrea să se preia şi modelul din această ţară privind sănătatea şi educaţia, în care statul nu se implică

673 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ar fi de preluat şi în România tenacitatea chilienilor

Traian Băsescu (Imagine: Marius Fratila/Mediafax)

"Dacă vă gândiţi să preluăm ceva, cred că ce e de preluat este tenacitatea chilienilor în a munci, în a-şi atinge obiectivele", a afirmat Băsescu, întrebat de jurnalişti ce i-a plăcut în această ţară şi ce crede că ar putea fi preluat şi în România.

Preşedintele a spus însă că sistemele din cele două ţări sunt diferite şi că nu crede că ar fi de preluat din Chile modelul social privind sistemele de sănătate şi educaţia superioară, care sunt private, cu o minimă intervenţie a statului.

"Nu aş vrea să preluăm şi, spre exemplu, modul de a se susţine educaţia, care este extrem de scumpă. În România este gratuită, în Chile ca să fii student la medicină costă vreo 14.000 de dolari pe an. Nu aş vrea să preluăm sănătatea, unde nu există decât asigurări private şi urgenţa se plăteşte cu banii jos. Deci avem sisteme diferite, noi avem un sistem în care statul rămâne implicat în principalele zone de interes pentru orice om, sănătate şi educaţie", a menţionat Băsescu.

El a mai arătat că şi din punct de vedere economic cele două ţări sunt diferite, economia din Chile bazându-se masiv pe exporturile de cupru. "Suntem modele diferite. Chile e al doilea exportator de cupru din lume, cât merge economia Chinei, va exporta cupru care să asigure un produs intern brut bun. După cum vedeţi, produse agricole şi aici, deci este un exportator şi de fructe, de produse agricole", a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la încheierea summit-ului.

Întrebat şi ce consideră că ar putea să preia chilienii ca model din România, Băsescu a răspuns: "presa, care este extraordinară".

Preşedintele a ajuns vineri seară în Santiago de Chile, el având ocazia în cele două zile ale summit-ului să viziteze unele obiective turistice, dar şi să observe aspecte ale vieţii din Chile în spectacolele şi expoziţiile organizate de gazde.

Băsescu a fost sâmbătă seară, alături de ceilalţi lideri europeni şi sud-americani, şi la o demonstraţie de călărie, ei primind onorul de la un detaşament de soldaţi ai cavaleriei de gardă chiliene, iar apoi au urmărit un spectacol de costume, dansuri şi muzică populare din Chile.

Preşedintele a avut şi un program privat la Santiago de Chile, el mergând pe vârful San Cristobal, unde a admirat statuia Fecioarei Maria, "Imaculada Conception", un monument făcut cadou statului Chile de către Franţa, fiind ridicat în stilul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro.

Băsescu a vizitat şi vechea catedrală din "Plaza de Armas", în centrul capitalei chiliene, aceasta fiind cel mai vechi aşezământ religios din Santiago de Chile, a cărui construcţie a fost ordonată în secolul XVI de conchistadorul Pedro Guttierez de Valdivia, primul guvernator al Chile.

Un alt punct pe agenda vizitei private a preşedintelui a fost şi casa memorială a scriitorului Pablo Neruda.

De asemenea, după încheierea Summit-ului UE-CELAC, o parte dintre liderii statelor europene şi americane ar urma să meargă, duminică seară, la o podgorie, unde gazdele au organizat o degustare a vinurilor chiliene, celebre pentru savoarea lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici