Băsescu: Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească situaţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, comentând recenta demisie a fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, că în România există legi şi instituţii, iar fostul membru al Guvernului trebuie să vină în faţa instituţiilor pentru a-şi lămuri situaţia.

29 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească situaţia

Băsescu: Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească situaţia (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Avem legi, avem instituţii. Domnul ministru Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească problemele, fie că este vorba de ANI, fie că este vorba de DNA", a spus preşedintele, întrebat cum comentează demisia fostului ministru şi contextul în care aceasta a avut loc.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese.

Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.

ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botiş despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenţie pentru a depune documente.

De asemenea, ANI precizează că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate", respectiv, în calitatea de asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.

Inspectorii de integritate susţin că au indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese de către Ioan Botiş, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una de onoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.

Cu o zi înainte el anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

"Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei socieţii. Ca ministru am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider că este o greşeală din acest punct de vedere", a declarat atunci fostul ministru al Muncii.

Potrivit acestuia, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate", subliniind însă că este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici