Băsescu: Cei care au votat împotriva arestării lui Păsat sau s-au abţinut au făcut un mare rău

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că parlamentarii care au votat împotriva arestării deputatului Păsat sau s-au abţinut au făcut un mare rău României, precizând că este responsabilitatea fiecărui ales în parte şi criticând faptul că unii lideri de grup îndemnau aleşii să nu voteze.

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cei care au votat împotriva arestării lui Păsat sau s-au abţinut au făcut un mare rău

Băsescu: Cei care au votat împotriva arestării lui Păsat sau s-au abţinut au făcut un mare rău (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează cazul Păsat, deputat salvat de arestarea preventivă cu consursul PDL, preşedintele Traian Băsescu a replicat: "E discutabil".

"Eu nu vreau să împart dreptatea în Parlament. Ce ştiu este că cei mai mulţi parlamentari care au votat «pentru» au fost de la PD, alianţa a fost şubredă, n-avea o poziţie unanimă, iar partidele de opoziţie s-au abţinut. Practic, a fost o combinaţie de cauze, n-aş vrea să le discut", a susţinut Traian Băsescu la TVR.

El a ţinut să sublinieze că "parlamentarii au făcut astăzi (marţi - nr.) un mare rău României, şi cei care au votat «împotrivă» şi cei care s-au abţinut, indiferent de unde sunt".

Întrebat dacă în acest caz nu se puteau găsi soluţii pentru responsabilizarea parlamentarilor, şeful statului a menţiont că situaţii de acest gen e vorba de "responsabilitatea fiecărui parlamentar în parte, în primul rând", adăugând că aceşti oameni sunt votaţi uninominal.

"Tu, când spui parlamentarilor tăi, ca lider de partid, «voi nu vă mişcaţi din bancă, nu votaţi pentru arestarea deputatului Păsat», ce responsabilitate ai? Chiar n-ai nicio responsabilitate pentru ţară. (...) Parlamentarii au demonstrat exact aceeaşi atitudine, şi cei care au lipsit, şi cei care au votat împotrivă, dacă au fost. Eu nu am urmărit ce s-a întâmplat în Parlament. În plus, trebuie să recunosc că au marcat şi o atitudine de dispreţ pentru ceea ce i-am rugat să facă în interes naţional. Şi am luat notă de chestiunea asta", a spus Băsescu.

El a precizat că în opinia sa "toate partidele au responsabilitate pentru incidentul de astăzi", menţionând că "partidele din majoritate" au fost "principalii responsabili".

"Dar aici nu e vorba de guvernare, era vorba de o chestiune de principiu, aperi sau nu aperi un om certat cu legea. Or, din acest punct de vedere, responsabilitatea este distribuită pe fiecare parlamentar în parte. Eu dacă aş fi un parlamentar care a primit un vot individual, mi-ar fi greu să explic de ce am stat în bancă când trebuia să votez, ca acel om să meargă în faţa justiţiei. Eu nu am decât o singură soluţie, să-mi depăşesc angajamentul de a mă limita în propunerile de modificare a Constituţiei la rezultatul referendumului şi să fac propunerea ca şi articolul legat de imunităţi să fie modificat. Să ai imunitate strict pentru declaraţiile politice, pentru activitatea politică, iar pentru orice altă activitate infracţională să poţi să fi arestat ca orice alt cetăţean", a spus preşdintele României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici