Băsescu - cel mai criticat de jurnalişti şi de competitorii politici

Traian Băsescu a fost cel mai criticat actor politic atât de către jurnalişti, cât şi de către competitorii săi politici, în prima săptămână a campaniei electorale, în jurnalele de ştiri difuzate de principalele posturi TV, potrivit unei analize a ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu - cel mai criticat de jurnalişti şi de competitorii politici

Băsescu - cel mai criticat de jurnalişti şi de competitorii politici (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în perioada 23 - 29 octombrie, ActiveWatch a analizat principalele ediţii de ştiri difuzate de posturile: Antena 1, Antena 3, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV şi TVR 1. În acelaşi interval, au fost urmărite şi analizate principalele emisiuni de dezbatere cu caracter electoral difuzate de posturile Antena 3 ("Ştirea Zilei"), Realitatea TV ("Ora de foc") şi TVR 1 ("Tu decizi pentru România").

Din analiza interimară a jurnalelor de ştiri, în prima săptămână a campaniei electorale, reiese că "preşedintele în funcţie şi candidatul Traian Băsescu a fost cel mai criticat actor atât de către jurnalişti, cât şi de către competitorii săi politici".

Totodată, din cei 12 candidaţi înscrişi oficial în cursa pentru Cotroceni, televiziunile îi prezintă cu prioritate pe Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu, spune ActiveWatch-AMP.

Potrivit monitorizării, cu excepţia Antena 3 şi Realitatea TV, celelalte posturi comerciale şi postul public de televiziune au prezentat "într-o pondere neglijabilă" startul campaniei electorale şi primele acţiuni ale candidaţilor înscrişi pentru cursa prezidenţială.

"Jurnaliştii redau, cu predilecţie, atacuri şi/ sau declaraţii conflictuale între actorii politici asociaţi cu campania pentru alegerile prezidenţiale", precizează ActiveWatch-AMP.

De asemenea, ActiveWatch - AMP a efectuat şi o analiză preliminară a principalelor emisiuni de dezbatere cu caracter electoral difuzate la nivel naţional. Potrivit analizei, "spaţiul de dezbatere este dominat de subiecte extrase de pe agenda publică curentă şi pune accent în mică măsură pe promovarea candidaţilor şi platformelor electorale".

"Lipsesc confruntările directe între candidaţi, aceştia beneficiind doar de apariţii extinse, în tandem cu susţinătorii şi simpatizanţii de partid. Temele dominante de atac şi dezbatere au vizat performanţa Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu", afirmă ActiveWatch - AMP, care precizează că "spaţiul de dialog este dominat de personalităţile jurnaliştilor-moderatori, care adoptă o atitudine intransigentă în relaţia cu invitaţii".


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici