Băsescu: Codul fiscal va fi adoptat. M-a deranjat intervenţia BNR, care s-a pus cloşcă pe Cod

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că este de acord cu preşedintele Klaus Iohannis în ceea ce priveşte întoarcerea Codului fiscal la Parlament, însă nu consideră corect că acesta nu s-a consultat cu Guvernul, el arătând totodată că nu este de acord că BNR s-a implicat în această problemă.

1564 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Codul fiscal va fi adoptat. M-a deranjat intervenţia BNR, care s-a pus cloşcă pe Cod

Băsescu: Codul fiscal va fi adoptat. M-a deranjat intervenţia BNR, care s-a pus cloşcă pe Cod (Imagine: Shutterstock)

Băsescu a declarat, miercuri seară, într-o emisiune a postului B1 Tv, că, în opinia sa, Codul fiscal va fi adoptat şi că ar fi posibilă o etapizare a reducerii TVA.

"Cred că va fi adoptat acest Cod fiscal. M-am uitat la asigurările date de Mihalache că preşedintele nu-l va ataca la Curtea Constituţională. Cred că a fost şi poziţia BNR care l-a influenţat pe preşedintele Iohannis. Nu sunt de acord cu ce a făcut BNR, pentru că nu era treaba lor, era treaba Consilului fiscal", a spus el.

Fostul preşedinte a adăugat că este de acord cu Klaus Iohannis în legătură cu întoarcerea Codului fiscal în Parlament, dar respinge faptul că acesta nu a chemat Guvernul la consultări.

"În ceea ce priveşte întoarcerea Codului fiscal, sunt de acord cu Iohannis, bazat pe cuvântul prudenţă. Abia am trecut prin ce am trecut. (...) Am apreciat prudenţa. Ce resping la Iohannis a fost faptul că nu a chemat Guvernul: veniţi cu nişte cifre. Trebuia să cheme Guvernul, cum l-am chemat eu pe Ponta, care a venit cu doamna ministru de Finanţe în problema CAS. Instituţional, să nu consulţi Guvernul înainte de a trimite înapoi e o greşeală, dar este corect gestul de a-l trimite înapoi (Codul fiscal - n.r)", a afirmat Traian Băsescu.

El a mai spus că în locul preşedintelui Iohannis nu ar fi trimis la Parlament Codul fiscal cu o astfel de motivare, opinând că preşedintele trebuia să spună ce trebuie revizuit la Cod.

Totodată, fostul şef al statului a spus că BNR nu este instituţia care îl consiliază pe preşedinte, ci Consiliul Fiscal şi că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost corect în relaţia cu el şi nu-şi aduce aminte să fi făcut "circul cu convocarea la BNR a unei dezbateri" pe Codul fiscal.

"M-a deranjat intervenţia BNR în care s-a pus el cloşcă pe Codul Fiscal, în condiţiile în care nu au atribuţii pe fiscalitate, iar, pe de altă parte, motivarea pe care au dat-o crizei din 2009, care este necinstită. Criza din 2009-2010 nu a fost datorită introducerii cotei unice", a mai spus Băsescu.

Întrebat despre ministrul Finanţelor, Băsescu a spus: "Teodorovci este un poet, nu înţelege mecanismele deficitelor".

"Cea mai gravă greşeală este de a avea abordare de gen Teodorovici, gen Tăriceanu, de a avea deficite mari", a mai susţinut Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după "o riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că acest Cod fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe şi impozite, el apreciind decizia preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici