Băsescu, despre raportul MCV: Nu sunt deranjante observaţiile, ci tonul care este deplasat

Traian Băsescu a declarat, la România Tv, că nu este deranjat de observaţiile din raportul MCV, ci de tonul documentului, unul care este deplasat. Acesta s-a întrebat cum poate CE să ceară României să suspende procedurile de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, când nu avem procurori.

1605 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre raportul MCV: Nu sunt deranjante observaţiile, ci tonul care este deplasat

Băsescu, despre raportul MCV: Nu sunt deranjante observaţiile, ci tonul care este deplasat

"Cum poţi să îi ceri României să suspende procedurile, când tu nu ai procurori? Ah că e o recomandare. Deci tonul MCV este deplasat. Sau îngheţarea modificărilor în vigoare a Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Dl Timmermans că ar trebui să ştie că noi avem multe articole declarate neconstituţionale de CCR. Nu eşti suveran deloc pe legislaţia statului tău, pentru că sunt valori comune date în tratat. Nu mă deranjează şi nu sunt deranjate observaţiile, ci tonul. Să spui <<suspendarea imediată a procedurilor de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt>>. Este o ţâfnă ca replică la ţâfna Bucureştiului cu care vorbeşte la adresa CE. Cred că şi dl Juncker ştie. E tonul unor oameni care au ajuns deranjaţi de atacurile de la Bucureşti. Aroganţa care vine de la nişte oameni de la Bucureşti care spune că avem 43 de miliarde euro şi noi nu reuşim să îi cheltuim", a afirmat Traian Băsescu, joi la postul România TV.

Actualul senator PMP a adăugat că trebuie să existe discuţii şi explicaţii între Comisia Europeană şi partea română asupra conţinutului raportului MCV.

"Nu trebuie să fie mulţumit de ton (PSD - n.r.), iar conţinutul care poate fi corect, trebuie discutat şi explicat. Acolo oamenii din justiţie consideră că sunt inadvertenţe. Am văzut reacţii de respingerea a unor afirmaţii făcute în MCV. Observaţiile din MCV se puteau scrie în zeci de alte moduri, menajând orgoliul României. Pe de altă parte, există o realitate, dacă nu se discută, Comisia Europeană va merge mai departe şi România trebuie să revină pe traiectorie. Toată această bâlbâială cu legislaţia a creat neîncredere, cu atât mai mult cu cât acrescut neîncrederea că nu a fost explicat. Este clar din tonul MCV că Guvernul nu mai are legătură cu Comisia Europeană", a completat Băsescu.

Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV prezentat marţi, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marţi, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici