Băsescu, despre reacţia MAE rus: Nu văd unde e supărarea, iar URSS nu mai există

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referindu-se la reacţia MAE rus faţă de afirmaţii ale sale, că nu vede unde este supărarea şi a remarcat că "URSS nu mai există".

2417 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre reacţia MAE rus: Nu văd unde e supărarea, iar URSS nu mai există

Băsescu, despre reacţia MAE rus: Nu văd unde e supărarea, iar URSS nu mai există (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred că răspunsul meu a fost în deplin accord cu poziţia României, care, prin Parlamentul României, a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Deci nu văd unde e supărare, iar Uniunea Sovietică nu există. Nu mai există. Noi avem o relaţie acum cu Federaţia Rusă, iar când discutăm despre Uniunea Sovietică, discutăm despre ceva ce a fost. Despre istoria noastră nu avem cum să nu discutăm", a spus Băsescu, la Cotroceni, după o întâlnire cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, răspunzând unei întrbări din partea jurnaliştilor.

El a spus că unii analişti "s-au isterizat" vizavi de relaţia cu Federaţia Rusă.

"Aş mai spune un lucru. Am înţeles, chiar înainte să intru în întâlnirea cu doamna preşedinte (Micheline Calmy-Rey, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, n.r.), că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat deja cum atacăm noi Federaţia Rusă. Nu, era vorba de o realitate din istoria acestei ţări şi a relaţiei României cu Uniunea Sovietică. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost în deplin acord cu condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Dacă cineva are dureri pe la vreo Antenă 3, cu analişti mereu furioşi că a dispărut Uniunea Sovietică, o avea dureri. Eu nu am", a spus Băsescu.

Întrebat cum comentează faptul că reacţiile ruseşti au apărut la nivel de purtător de cuvânt, Băsescu a răspuns: "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă…".

MAE rus consideră, referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici