Băsescu, despre scut: Americanii sunt pragmatici, de ce să-şi complice existenţa cu un fost preşedinte. Ambasadorul SUA a greşit când a mers la Zgonea

Traian Băsescu a declarat, duminică, referitor la faptul că nu a fost la inaugurarea scutului antirachetă, că "americanii sunt pragmatici, de ce să-şi complice existenţa cu un fost preşedinte, când aveau un preşedinte în exerciţiu şi un premier în funcţie care s-ar fi putut supăra".

6346 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre scut: Americanii sunt pragmatici, de ce să-şi complice existenţa cu un fost preşedinte. Ambasadorul SUA a greşit când a mers la Zgonea

Băsescu, despre scut: Americanii sunt pragmatici, de ce să-şi complice existenţa cu un fost preşedinte (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Fostul şef de stat a spus că nu crede că avea ce să caute la ceremonia de inaugurare a scutului de la Deveselu, chiar dacă a fost cel care a început negocierile cu partea americană încă din 2010.

"Americanii sunt pragmatici, de ce să-şi complice existenţa cu un fost preşedinte când aveau un preşedinte în exerciţiu care s-ar fi putut supăra, când aveau un premier în funcţie care s-ar fi putut supăra. (...) Nu cred că aveam ce căuta acolo, la o ceremonie care nici măcar nu a fost ceremonia de operaţionalizare a scutului, operaţionalizarea a fost făcută anul trecut. Acum a trecut sub comanda NATO", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Referitor la declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că Băsescu ar fi trebuit să fie invitat la Deveselu de ambasada SUA, el a comentat ironic: "Doamnă, mie mi-ar plăcea cel mai mult să nu se ocupe alţii unde trebuia să fiu eu".

El a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie prezent la Deveselu, pentru că acolo a fost secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care are rang echivalent cu cel al unui şef de stat.

Traian Băsescu a precizat că investiţia de la Deveselu a început în 2013, când a fost dată "prima lopată", dar discuţiile au început în 2010, atunci când împreună cu Joseph Biden a stabilit amplasarea scutului şi negocierea acordului bilateral România-SUA prin care erau stabilite atât locaţia, cât şi obligaţiile asumate de cele două părţi.

Fostul preşedinte a mai spus că prin inaugurarea scutului antirachetă România a intrat într-un sistem global de care depinde securitatea Europei şi a adăugat că Bucureştiul nu trebuie să cadă în capcana propagandei promovate de Moscova.

Băsescu: Ambasadorul SUA a greşit când a mers la Zgonea, s-a transformat în lobbyist pentru funcţii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara că ambasadorul SUA Kans Klemm a greşit când a mers la preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, subliniind că "s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii" şi că acest lucru înseamnă în România trafic de influenţă.

"După părerea mea, ambasadorul Statelor Unite a greşit, aşa ceva nu se face. El a uitat că este ambasadorul Statelor Unite şi s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii. Păi asta în România se cam pedepseşte, e trafic de influenţă. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influenţă şi dacă îl descoase puţin Codruţa Koveşi s-ar putea să-l cheme la DNA, sigur glumesc", a spus Băsescu la RTV.

"Dacă a ajuns un ambasador al Statelor Unite să meargă la figura asta politică (...), la un politician de talia, de teapa lui Zgonea. Îmi pare rău, trebuie să reanalizez puţin ce înseamnă ambasador al Statelor Unite", a mai spus fostul preşedinte.

Băsescu a afirmat că ambasadorul american ar fi trebuit să vorbească despre stadiul anchetei în dosarul Microsoft şi şpaga de 400 de milioane dată în România, lucruri despre care ar fi putut să întrebe preşedintele Camerei.

Fostul preşedinte a menţionat că atât întâlnirea dintre Klemm şi Zgonea, cât şi anunţul referitor la vizita premierului Dacian Cioloş în SUA au avut loc după ceremonia de la Deveselu.

"S-au întâmplat două lucruri, vizita ambasadorului Statelor Unite la preşedintele Camerei Deputaţilor şi anunţul că premierul Cioloş va face o vizită în Statele Unite, deci atenţie. Nu vizită la preşdedintele Senatului, nu vizita preşedintelui României în Statele Unite, ci Cioloş. Eu aş fi foarte atent la acest aspect", a declarat Băsescu.

Întrebat dacă deciziile americanilor au legătură cu lipsa preşedintelui Klaus Iohannis de la ceremonia de la Deveselu, Băsescu a spus: "Ştiu eu? E foarte complicat să depistăm mecanismul, însă din punctul meu de vedere, ceva este în neregulă."

"După mine este o problemă la nivel de încredere, s-a preferat vizita premierului şi nu a preşedintelui. Pe de altă parte se poate face şi o altă socoteală, atapizat. Întâi vizita premierului la vicepreşedintele Biden, urmată de vizita preşedintelui la preşedintele Obama, dar fiecare zi care trece în ceea ce priveşte întânirea cu preşedintele Obama este zi care se apropie de alegeri", a mai spus el. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici