Băsescu, despre Tăriceanu: Liberalul roşu.Tăriceanu: Băsescu a făcut mai rău României decât Ceauşescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a numit, vineri, pe Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook, ”liberalul roşu” care ”vrea să joace până la capăt partitura scrisă de plagiator” în replică, Tăriceanu afirmând că Traian Băsescu ”aparţine trecutului şi a făcut mult mai mult rău României decât Ceauşescu”.

415 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre Tăriceanu: Liberalul roşu.Tăriceanu: Băsescu a făcut mai rău României decât Ceauşescu

Băsescu, despre Tăriceanu: Liberalul roşu.Tăriceanu: Băsescu a făcut mai rău României decât Ceauşescu (Imagine: Bogdan Stanatin/Mediafax Foto)

Într-o postare pe Facebook, intitulată ”Liberalul roşu şi românii din diaspora”, Traian Băsescu a ţinut să comenteze unele declaraţii ale “liberalului roşu, cu referire la mici şi bere sau la vânzarea voturilor pe care ar face-o românii din străinătate”.

Fostul preşedinte a făcut referire la declaraţii ale lui Călin Popescu Tăriceanu, făcute de acesta în cadrul unui seminar, în luna ianuarie, în care arăta că votul prin corespondenţă şi cel electronic prezintă deficienţe, din cauza "posibilităţii de alterare a votului” sau ”chiar de fraudare”.

”Este evident că nu ştie nimic despre cele 5,2 milioane de români trăitori în afara frontierelor care n-au plecat la muncă de bine ce le era, care au sufletul pârjolit de dorul de casă şi sunt cetăţeni români. El crede că totul se tranzacţionează, inclusiv sufletul sau dragostea de ţară. Şi pentru că vorbeşte de cumpărat voturi, o să-i amintesc că, în 2008, când a distrus finanţele ţării pentru a cumpăra voturi cu bani publici (ce ironie ca tocmai el să vorbească de cumpărat voturi), ţara a fost salvată chiar de remiterile românilor din diaspora, pe care acum îi desconsideră”, a scris Băsescu.

Traian Băsescu mai apreciază că ”pe 16 noiembrie 2014, românii din diaspora au catalizat votul împotriva imposturii”.

”Probabil “liberalul roşu” vrea să joace pînă la capăt partitura scrisă de plagiator. Partidele politice au obligaţia să le asigure exercitarea dreptului la vot. Altfel, riscă o reacţie imprevizibilă a electoratului în 2016. Oare de ce PSD-iştii lui Ponta şi PNL-liştii lui Iohannis, cot la cot, în Parlament, au respins legea votului prin corespondenţă iniţiată de Eugen Tomac? O fi un USL deghizat ? Pe mine, personal, nu mă mai interesează voturile, dar ţara da, iar românii din diaspora sunt parte din ţară. Lăsaţi-i să voteze”, arată Băsescu.

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a postat, la rândul lui, pe Facebook, un text cu titlul ”o clarificare necesară referitoare la votul prin corespondenţă”, prin care răspunde acuzaţiilor lui Traian Băsescu.

”Am văzut zilele acestea vehiculate o serie de neadevăruri referitoare la declaraţii pe care le-aş fi făcut la finalul lui ianuarie, în cadrul unei dezbateri privind soluţiile pentru un acces mai facil la vot al românilor din străinătate, organizată de Ambasada Franţei în România şi de Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale (CEREFREA). În primul rând, la această dezbatere am ridicat semne de întrebare privind posibile fraude care pot apărea în procesul de introducere a votului prin corespondenţă. Am afirmat că aşa cum s-a întâmplat şi în România în trecut, aşa s-ar putea întâmpla şi în diaspora în viitor. În România, din păcate, au existat multiple cazuri de cumpărare de voturi – prin chermeze organizate în campanie şi daruri oferite votanţilor. Românii îşi amintesc că un participant frecvent la astfel de chermeze – alături de personaje îndoielnice - a fost Traian Băsescu”, susţine Tăriceanu.

El menţionează că a susţinut, cu acel prilej, ”că modernizarea legii electorale trebuie însoţită de măsuri de prevenţie a unor astfel de situaţii, mai ales că în cazul votului prin corespondenţă astfel de fraude sunt mult mai greu de urmărit”.

”De altfel, la acelaşi seminar, a fost invocată de către alţi participanţi experienţa unor democraţii, unde s-a constat că votul prin corespondenţă a fost însoţit de fraude. Sunt semne de întrebare legitime care ar trebui discutate civilizat, nu folosite în bătălia politică. Aşa că Traian Băsescu şi colegii lui din PNL (şi cei care fac comentarii similare în spaţiul public) ar trebui să lase ipocrizia, demagogia şi populismul. Nu foloseşte nimănui, nici măcar lor, să arunce în public minciuni, doar-doar vor reuşi să schimbe majorităţi parlamentare”, mai arată Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu concluzionează: ”Traian Băsescu aparţine trecutului României şi trebuie să rămână acolo. Este un preşedinte care a făcut mult mai mult rău României, decât Nicolae Ceauşescu. Astăzi, România are nevoie de un cordon sanitar care să o separe de Traian Băsescu”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu declara, pe 23 ianuarie, la seminarul "Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză", organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti, că votul prin corespondenţă şi cel electronic prezintă deficienţe, din cauza "posibilităţii de alterare a votului, ca să nu spun chiar de fraudare".

"Pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate nu cred că e o mare problemă. Deci, trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu această chestiune", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că votul electronic "poate să fie o soluţie la prima vedere" dar comportă "complicaţii tehnice care au fost relevate de specialişti din domeniu". "Şi mai are o mare problemă: nu putem într-un timp foarte scurt după închiderea votului să verificăm dacă nu există vot dublu, şi electronic şi pe listă", a precizat el.

Tăriceanu a susţinut că "deficienţa majoră" de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 a fost legată de "incapacitatea anticipării participării la vot".

Totodată, liderul Senatului a explicat că la alegerile din România sunt prea multe voturi pe listele suplimentare, fapt ce "a dus de multe ori la concluzia de suspiciuni de fraudă şi probabil foarte întemeiate". "Probabil că au avut loc aceste fraude fără ca să existe posibilitatea unui control astel încât un astfel de sistem cu liste electorale, înscrieri până la o anumită dată limită, ar permite eliminarea acestor posibilităţi de fraudă şi în interior", a spus Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici