Băsescu: Discut joi cu Viktor Orban. Am refuzat să particip la o întâlnire a ambasadorului ungar

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că va discuta, joi, la Bruxelles, cu Viktor Orban despre problemele apărute în dialogul româno-ungar, adăugând că a refuzat să participe la reuniunea organizată de ambasadorul Ungariei cu ceilalţi ambasadori din UE "ca un semn".

1080 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Discut joi cu Viktor Orban. Am refuzat să particip la o întâlnire a ambasadorului ungar

Băsescu: Discut joi cu Viktor Orban. Am refuzat să particip la o întâlnire a ambasadorului ungar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele a spus, întrebat în legătură cu posibilitatea ca Guvernul de la Budapesta să reia retorica privind persecutarea minorităţilor, că aceasta este problema Executivului ungar. "Şi de-asta probabil că nu vor reuşi să menţină o atmosferă caldă", a adăugat şeful statului la B1TV.

"Eu am, cu Viktor Orban, o relaţie foarte bună. Mă întâlnesc mâine cu el", a spus preşedintele.

"Nu am vrut să se creeze un sentiment de alertă pentru că discutăm despre incidente minore, dar am refuzat să particip la întâlnirea organizată de ambasadorul Ungariei cu ambasadorii UE premergător Consiliului. Trebuia să fie o astfel de întâlnire. Ambasadorul Ungariei, având preşedinţia UE, a dorit să aibă obişnuita întâlnire cu preşedintele României. Ca ţară deţinătoare a preşedinţiei UE organizează această întâlnire cu toţi ambasadorii UE la care mă duceam. Sigur că n-am avut timp să particip. Nu am avut timp a fost răspunsul diplomatic dar n-am vrut, ca un semn că....", a spus Băsescu.

El a adăugat, răspunzând unei întrebări că în dialogul cu Orban va încerca o clarificare. "Să ne clarificăm. Atâta timp cât un viceprim-ministru face astfel de declaraţii avem o problemă".

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, a afirmat, săptămâna trecută, vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen. Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos". "Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", subliniază Semjen.

Ambasadorul ungar, Oskar Fuzes a fost convocat la MAE în urma declaraţiilor lui Semjen.

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Consiliul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici