Băsescu: După alegerile din Moldova fac vizită de rămas bun şi voi cere cetăţenia. Mi-aş dori mult unirea cu Moldova, nu renunţ la teoria că suntem un popor

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune Moldova 1, că după alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizită de rămas bun la Chişinău, ocazie cu care va cere şi cetăţenia, el precizând că este un gest simbolic. Şeful statului a afirmat că îşi doreşte "mult unirea cu Moldova".

1034 afișări
Imaginea articolului Băsescu: După alegerile din Moldova fac vizită de rămas bun şi voi cere cetăţenia. Mi-aş dori mult unirea cu Moldova, nu renunţ la teoria că suntem un popor

Traian Basescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat dacă va cere cetăţenia Republicii Moldova, aşa cum a mai anunţat, de-a lungul timpului, preşedintele a răspuns: "Categoric da, am şi vorbit cu preşedintele Timofti zilele trecute pe această temă şi am stabilit că, după alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie cu care este şi vizita de rămas bun, şi voi depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova".

Preşedintele Băsescu a mărturisit că are un mare suport în a obţine cetăţenia Republicii Moldova în basarabeanul Eugen Tomac, care conduce campania electorală a candidatului PMP, Elena Udrea, şi care îl  întreabă mereu: "Domnule preşedinte, nu îţi uitat de acea cerere?".

"Nu am uitat, şi cu certitudine ar fi pentru mine o mare onoare să primesc cetăţenia Republicii Moldova", a continuat Băsescu.

Întrebat dacă această iniţiativă este un simbol sau mai mult, Traian Băsescu a răspuns: "Un simbol şi atât. Un gest simbolic, dacă autorităţile din Republica Moldova vor dori să o facă, pentru că eu pot să cer, dar trebuie să mi-o şi aprobe cineva, cetăţenia".

Băsescu: În suflet mi-aş dori mult unirea cu R. Moldova, nu renunţ la teoria că suntem un popor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la postul naţional de televiziune din Republica Moldova, că şi-ar dori mult unirea României cu ţara vecină, arătând că acest lcuru nu se poate face cu forţa sau cu amăgiri, şi că nu renunţă la teoria că cele două state sunt un singur popor.

"Eu sunt mai puţin interesat de ce cred unii şi alţii în Occident. Eu am spus-o cinstit şi de regulă oamenii cinstiţi trebuie luaţi aşa cum sunt, în sufletul meu mi-aş dori mult unirea României cu Republica Moldova pentru că eu nu renunţ la teoria că suntem un popor, în două state independente, dar acest lucru nu se face nici cu forţa nici cu amăgiri", a declarat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru.

"Când majoritatea românilor din cele două ţări vor dori să fie o singură ţară, cu certitudine acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitaţi-vă la Germania: este o realitate europeană, nu am inventat-o eu şi nu o spun eu, dar nemţii au vrut şi cei din RDG şi cei din RFG să se unească. La noi, nu sunt probabil create condiţiile, în mod deosebit în Republica Moldova, dar dacă vor fi vreodată cu certitudine cetăţenii celor două ţări vor decide", a spus Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că nu exagerează când spune aceste lucruri, pentru că îi iubeşte pe români, de la frontiera de vest a României până la Nistru, inclusiv pe românii din Transnistria.

"În România toate cercetările sociologice ne arată că 80% din români sunt în favoarea unirii celor două ţări româneşti, ştiu că în Republica Moldova nu este acelaşi sentiment, de aceea România nu întreprinde nimic în acest sens", a arătat Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici