Băsescu: Eu nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş pentru CC

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale, arătând că i se pare "inadmisibil" să fie numit la CC "un om cu mentalitatea" acestuia.

806 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Eu nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş pentru CC

Băsescu:Eu nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş pentru CC

"Eu nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către acest domn", a spus preşedintele Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Preşedintele a menţionat că legea Curţii Constituţionale spune că un nou judecător depune jurământul în faţa preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere.

"Nu ştiu care este impactul, dar eu nu voi participa la o astfel de ceremonie când e vorba de Bolcaş şi această ceremonie nu se va desfăşura la Cotroceni, poate să se desfăşoare unde vor ei", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că nu sunt prevăzute sancţiuni şi nici nu ştie cum vor interpreta juriştii, dacă, în absenţa preşedintelui, jurământul este valabil sau nu. "Probabil că va fi", a mai spus el.

Traian Băsescu a adăugat: "Mi se pare inadmisibil să numeşti în Curtea Constituţională un om cu mentalitatea şi gândirea lui Lucian Bolcaş. Oricât s-ar supăra pe mine, nu pot să uit dispreţul pe care îl are pentru statul de drept şi l-a manifestat anul trecut în vară fără rezerve, dar şi de-a lungul întregii cariere politice şi are şi probleme de antisemitism demonstrate", a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă absenţa sa ar putea bloca numirea lui Bolcaş la Curtea Constituţională, Băsescu a spus că e greu, pentru că nu există o prevedere constituţională.

"Un ministru nu poate să îşi înceapă activitatea până nu depune jurământul în faţa preşedintelui, dar e prevedere constituţională. La judecătorii CC e prevedere în legea Curţii Constituţionale. Nu îmi dau seama dacă are acelaşi impact", a menţionat el.

"Problema este a lor, să găsească şi soluţia politică", a mai spus Băsescu.

Fostul parlamentar PRM Lucian Bolcaş a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a fost propus de PSD pentru a fi judecător la CC şi că a acceptat, considerând că este "o onoare".

"Am fost propus de PSD. Evident că voi accepta, este o onoare", a precizat Bolcaş.

Întrebat când anume va fi numit, el a declarat că "probabil săptămâna viitoare, deoarece pe 18 decembrie expiră mandatul Iuliei Motoc".

Iulia Motoc anunţa, duminică, pe Facebook, că mai are doar o săptămână ca judecător la Curtea Constituţională, după care va pleca judecător la CEDO.

"Ultima săptămână ca judecător al Curţii Constituţionale. Pe 18 decembrie voi depune jurământul ca judecător al CEDO, la Strasbourg", scria Iulia Motoc pe contul său de Facebook.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, în 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici