Băsescu face din nou apel la responsabilitate din partea forţelor politice parlamentare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că se vede nevoit să reînnoiască apelul la responsabilitate adresat formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, în contextul apropierii de momentul încheierii acordului cu FMI.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu face din nou apel la responsabilitate din partea forţelor politice parlamentare

Băsescu face din nou apel la responsabilitate din partea forţelor politice parlamentare (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

El a precizat că, dacă acordul cu FMI se finalizează cu succes, România îşi poate redobândi credibilitatea şi ar marca începutul ieşirii ţării din criză, marcând faptul că România a reuşit să aplice un program de reforme.

Şeful statului a susţinut că reconstruirea credibilităţii ar avea drept consecinţă faptul că România ar redeveni atractivă pentru investiţiile străine.

"Sunt nevoit să-mi reînnoiesc apelul la responsabilitate adresat formaţiunilor politice din Parlamentul României. România se poate îndrepta în curând spre încheierea cu succes a acordului cu FMI. Obiectivul principal al acestui acord a fost evitarea derapajelor în domeniul echilibrelor macroeconomice. Încheierea cu succes a acestui acord ar însemna că România a ieşit din perioada de criză, a pericolului de instabilitate macroeconomică, ar însemna că România a reuşit să aplice un program de reforme care elimină consecinţele unor comportamente economice şi ale unor politici publice în domeniul bugetar despre care se poate spune că au fost cel puţin neadecvate", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că toate partidele trebuie să fie conştiente că România nu mai poate cheltui mai mult decât produce.

"Încheierea cu succes a acestui acord ar conduce, în esenţă, la încheierea crizei de credibilitate externă a României de pe pieţele financiare internaţionale. Reconstrucţia credibilităţii economiei româneşti ar influenţa pozitiv capacitatea de a aplica măsuri de stimulare a economiei. Aceasta ar reprezenta un răspuns eficient la efectele crizei economice. Consecinţele directe ale creşterii credibilităţii ar fi pozitive în primul rând pentru că România ar redeveni credibilă pentru investiţia străină, iar sporirea investiţiilor străine ar conduce la creşterea numărului de locuri de muncă şi la creşterea veniturilor", a mai spus Băsescu.

În opinia şefului statului, condiţia materializării acestei şanse este "acţiunea fermă şi consecventă pe termen foarte scurt", respectiv 30-45 de zile, la nivel de Guvern şi de Parlament în câteva direcţii principale, care au fost convenite cu FMI, UE şi BM, ca şi condiţii pentru încheierea cu succes a programului de scoatere a României din criză şi reluarea creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici