Băsescu: Harghita şi Covasna au fost "văduvite" de investiţii din cauza politicenilor extremişti

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că judeţele Harghita şi Covasna au fost "văduvite" de investiţii, ocolite de investitori şi lipsite de locuri de muncă pentru locuitori din cauza politicienilor extremişti români şi maghiari.

55 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Harghita şi Covasna au fost "văduvite" de investiţii din cauza politicenilor extremişti

Băsescu: Harghita şi Covasna au fost "văduvite" de investiţii din cauza politicenilor extremişti

Băsescu a afirmat că românii şi maghiarii pot trăi foarte bine laolaltă, dacă nu ar exista politicieni care să trăiască din stimularea separaţiei dintre cele două naţionalităţi.

"Eu cred că cei care au impresia că pot să trăiască din stimularea separaţiei dintre români şi unguri îşi pierd, uşor-uşor, credibilitatea, pentru că, indiferent că este vorba de unguri, români, ucraineni sau rromi, sunt cetăţeni ai acestei ţări şi niciunul nu o duce mai bine când nu există o atmosferă care să favorizeze şi buna înţelegere şi investiţiile", a spus şeful statului.

Preşedintele a afirmat că în cele două judeţe au existat două cauze pentru care investitorii au ocolit zona.

"Aici, în Covasna şi Harghita, au fost două mari probleme. Cea mai mare este că au fost ocoliţi de investiţiile străine din cauză că administraţiile locale au înţeles, mulţi ani, că cel mai bine este să stimuleze investitorii din Ungaria şi au reuşit astfel să înregistreze vreo zece mii de SRL-uri care n-aveau bani nici cât aveau ungurii din România sau românii din Covasna şi Harghita. Asta a făcut ca multe dintre investiţii să se ducă în jur, în judeţele vecine, la Braşov, la Sibiu, în nord, sunt investiţii. Uitaţi-vă în Harghita şi Covasna, unde nu e nimic şi oamenii au pierdut", a declarat Băsescu.

Şeful statului a spus că a doua problemă au constituit-o politicienii "separatişti".

"Al doilea lucru este exact separatiştii, care au reuşit să creeze impresia că cele două judeţe ar fi zone nesigure pentru investitori, tot timpul cu potenţial de dispute interetnice şi acest lucru i-a alungat pe investitori. Datorită politicienilor extremişti, atât unguri, cât şi români, cele două judeţe au fost văduvite de investiţii, de locuri de muncă pentru oamenii de aici şi ocolite de investitori. Trebuie recuperat acest decalaj care s-a format, o dată prin acceptarea numai a firmelor ungureşti şi a doua oară prin demagogia naţionalistă a celor două părţi, unguri şi români", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, cu episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Ioan Selejan.

Şeful statului s-a întâlnit, la sediul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, cu PS Ioan Selejan, după o vizită pe care a făcut-o la Praid, unde a participat la Festivalul Sarmalelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici