Băsescu îi întreabă pe social-democraţi, la Cotroceni, dacă ştiu Tratatul de la Lisabona

Preşedintele Traian Băsescu a reclamat, marţi, la consultări, faptul că PSD şi-a argumentat una din ideile de revizuire a Constituţiei invocând un articol din Tratatul de la Lisabona care de fapt nu există, el ironizându-i pe reprezentanţii acestei formaţiuni din această cauză.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu îi întreabă pe social-democraţi, la Cotroceni, dacă ştiu Tratatul de la Lisabona

Băsescu îi întreabă pe social-democraţi, la Cotroceni, dacă ştiu Tratatul de la Lisabona (Imagine: Mediafax Foto)

"Apreciez foarte mult poziţia constructivă a ambelor partide care au lăsat un material, şi PC şi PSD. Toate propunerile sunt subiect de discuţie. Cred că se vor găsi formule în procesul de revizuire al Constituţiei. Vă mărturisesc că am o singură neînţelegere legată de propunerea PSD, numai la punctul unu. În rest toate sunt discutabile şi vă mărturisesc că sunt de acord cu cea mai mare parte a lor", şi-a început şeful statului discursul legat de această temă.

Băsescu a solicitat reprezentanţilor PSD să îi precizeze dacă au cunoştinţă de Tratatul de la Lisabona, în baza căruia au făcut această propunere de revizuire a Constituţiei.

"La punctul unu spuneţi că PSD susţine ca una dintre Camere să fie aleasă direct, iar cealaltă să fie după modelul Tratatului de la Lisabona, formată din reprezentanţii comunităţilor locale, prin votul Consiliilor locale. Vă mărturisesc că nu ştiu articolul din Tratatul de la Lisabona în care este o asemenea prevedere. Înainte de a-mi nominaliza articolul, am rugămintea la PSD să îmi spună dacă are cunoştinţă de conţinutul Tratatului de la Lisabona. Eu sunt unul dintre şefii de stat care a negociat articol cu articol tot acest Tratat. Nu-mi este cunoscută vreo recomandare în care să existe parlamente bicamerale sau în care să se creeze o Cameră nealeasă", a arătat Băsescu.

El a admis, ironic, că poate fi vorba de lipsa sa de înţelegere legat de acest subiect.

"Dar poate fi vorba de lipsa mea de înţelegere în citirea Tratatului, deşi, vă repet, articol cu articol acest Tratat a fost parte din activitatea mea în ultimii trei ani la Consiliul European. Dacă aveţi o precizare clară, cu multă bucurie sunt dispus să o discutăm", a închis şeful statului subiectul legat de propunerea PSD.

Potrivit unui comunicat PSD remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, social-democraţii au prezentat şefului statului, la Cotroceni, un document cu poziţiile partidului legate de revizuirea Constituţiei şi de priorităţile legislative.

PSD menţionează, în document, câteva "elemente nenegociabile": "Una dintre Camere să fie aleasă direct, iar cealaltă să fie, după modelul Tratatului de la Lisabona, formată din reprezentanţii comunităţilor locale (prin votul consilierilor locali şi judeţeni); adoptarea pentru parlamentari a unui statut similar cu cel al aleşilor locali (pierderea mandatului în cazul părăsirii partidului cu care a intrat în Parlament); Ministerul Public trebuie să fie scos de sub autoritatea Ministerului de Justiţie; alegerea Preşedintelui de către cetăţeni şi stabilirea unor relaţii clare între Preşedinte, Parlament şi Guvern (neintervenţia Preşedintelui în atribuţiile Parlamentului şi Guvernului)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici