Băsescu îi scrie din nou lui Ponta pentru a-l ruga să renunţe la acciza la combustibil. Răspunsul premierului

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o nouă scrisoare, luni, premierului Victor Ponta, în care îl "roagă" să renunţe la introducerea de la 1 aprilie a accizei de 7 eurocenţi la combustibil, deoarece este "o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populaţiei".

496 afișări
Imaginea articolului Băsescu îi scrie din nou lui Ponta pentru a-l ruga să renunţe la acciza la combustibil. Răspunsul premierului

Băsescu îi scrie din nou lui Ponta pentru a-l ruga să renunţe la acciza la combustibil (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Constat că vă menţineţi punctul de vedere şi doriţi cu orice preţ să introduceţi o nouă povară fiscală asupra populaţiei României. Fac un nou apel, în vederea renunţării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar şi asupra românilor", scrie preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea deschisă transmisă premierului Victor Ponta.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "alternativa bugetară de compensare a creşterii accizei cu 7 eurocenţi a fost prezentată cu ocazia aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2014, această măsură fiind una nejustificată dacă interesul Guvernului ar fi fost acela al generării unei creşteri economice sustenabile, bugetul incluzând resursele necesare compensării acesteia".

"Am propus, încă de la acel moment, câteva variante de compensare. Domnule Prim-ministru, fac un apel la dumneavoastră să îmbunătăţiţi colectarea veniturilor la buget. O mai bună colectare va salva românii de introducerea unor noi taxe şi impozite, aşa cum este şi această majorare a accizei la carburant. Având în vedere punctele menţionate mai sus, vă rog să renunţaţi la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii cu 7 eurocenţi a accizei la carburant, aceasta fiind o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populaţiei", se arată în scrisoarea preşedintelui.

Traian Băsescu arată că dintre efectele imediate care vor afecta atât mediul economic cât şi poulaţia se află scăderea consumului şi creşterea preţurilor.

Şeful statului menţionează că insistenţa sa cu privire la neintroducerea accizei este legată de analiza pe care a făcut-o bugetului pe anul 2014.

"Apreciez că această nouă acciză nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiţi în transport conform Directivei 2003/96. Această nouă creştere de acciză la combustibil este doar o metodă a Guvernului Ponta de a strânge bani de la populaţie şi firme în vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali", arată preşedintele Traian Băsescu în scrisoare.

Potrivit şefului statului, în cazul transportatorilor, Guvernul a anunţat o compensare parţială a creşterii acestei accize (cu mai mult de jumătate), banii utilizaţi în acest sens provenind de la bugetul de stat. El arată că "există în continuare riscul, anunţat chiar de către transportatori, ca un procent foarte ridicat din alimentările actuale de pe teritoriul României să se orienteze în afara ţării, creând astfel efecte negative asupra bugetului de stat prin scăderea consumului".

"Trebuie menţionat că o astfel de schemă de compensare implică un cost foarte mare de administrare, atât uman, cât şi financiar, iar potenţialul risc de fraudare este unul real. Prin urmare, această schemă de compensare a creşterii accizei este ineficientă şi creează probleme de conformare din partea transportatorilor", mai precizează şeful statului.

Traian Băsescu afirmă de asemenea că, în sectorul agricol, ministerul de resort a anunţat compensarea creşterii accizei la motorină prin subvenţionarea majorării costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat.

"Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, aplicarea accizei de 7 eurocenţi domeniului agricol nu ar face altceva decât să frâneze dezvoltarea acestui sector, care a avut un rol crucial la obţinerea creşterii economice din anul 2013. Consider că agricultorilor români nu trebuie să li se pună niciun fel de povară fiscală suplimentară, având în vedere riscul de a pierde competitivitatea pe piaţa europeană", se arată în scrisoarea preşedintelui Băsescu.

Potrivit şefului statului, având în vedere compensarea parţială sau totală în domeniul transporturilor şi al agriculturii, singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului resimţit prin majorarea accizei este cea reprezentată de cetăţenii României.

"În aceste condiţii, populaţia va fi singura categorie defavorizată, discriminată, în condiţiile în care creşterea economică de 3,5% din anul 2013 nu se face resimţită direct în nivelul de trai al românilor, ci rămâne momentan un rezultat statistic, doar pe hârtie. De asemenea, trebuie menţionat că din sumele estimate iniţial de Guvern că vor fi colectate prin compensările acordate de la bugetul de stat rezultă o acciză care va genera un venit mult diminuat, dar care, în schimb, va genera numeroase efecte negative la nivelul inflaţiei şi consumului", se mai menţionează în document.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta şi în 25 martie, reluând cererea privind renunţarea la creşterea anunţată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi asupra consumatorului.

Ponta: Băsescu se deranjează cu acciza ca să plătească mai puţin Udrea la limuzinele sale

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu "uita" să îi scrie fostului premier Emil Boc pe tema preţului la carburanţi, care crescuse cu 70%, dar se "deranjează" să scrie acum scrisori pentru a o ajuta pe Elena Udrea la limuzinele folosite de aceasta.

"Nu i-a scris, tocmai asta e marea ştire. Pe vremea domnului Boc a crescut cu 70% preţul la carburanţi şi domnul Băsescu nu-i scria. Pe vremea aia uita. Acum, că e cu doamna Udrea, trebuie să o sprijinim să fie militantă şi să plătească mai puţin la limuzinele pe care le foloseşte doamna Udrea. Uite, se deranjează preşedintele", a spus Ponta.

El a spus că în mandatul lui Boc şi al lui Băsescu toate preţurile au crescut, cei doi aducând România în "catastrofă bugetară şi economică".

"Cred că preşedintele trebuie să-şi termine mandatul fără a ne mai da de fiecare dată lecţii despre cum să nu facem cum a făcut el", a spus Ponta.

Solicitat să comenteze faptul că Traian Băsescu i-a scris din nou luni, pe tema accizei, Ponta a răspuns: "Domnul preşedinte Băsescu bănuiesc că a văzut că nu aţi dat-o dumneavoastră la televizor pe doamna Udrea cu semnăturile şi s-a gândit să o mai ajute un pic pe doamna Udrea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici