Băsescu: În viitor România îi va întreba pe aliaţi ce pun în loc atunci când sunt schimbaţi dictatori

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, în viitor, România îi va întreba pe aliaţi ce pun în loc atunci când au loc intervenţii militare pentru schimbarea unor dictatori precum Hussein sau Gaddafi, avertizând, totodată, că Statul Islamic e "un flagel mult mai periculos" decât Al-Qaida.

214 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În viitor România îi va întreba pe aliaţi ce pun în loc atunci când sunt schimbaţi dictatori

Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus ambasadorilor români că în ultimul timp lumea a devenit "tot mai nesigură", chiar dacă NATO a avut "intervenţii militare sau coaliţii ale bunăvoinţei cum a fost cea din Irak".

"În urma acestor intervenţii, lucrurile n-au fost rezolvate definitiv. A căzut un dictator ca Saddam Hussein dar nu ne-am pus problema ce punem în loc. A căzut un dictator precum Gaddafi dar nici atunci nu ne-am pus problema ce punem în loc. I-am spus lui Mubarak să plece de la putere şi au venit Fraţii Musulmani în Egipt. Privim la Siria", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că în viitor România îi va întreba pe aliaţi ce se va pune în loc atunci când se va interveni pentru schimbarea unui regim.

"Este clar că pe viitor - aşa cum am făcut-o şi în cazul Libiei şi în cazul Siriei - România trebuie să fie extrem de fermă în a spune: vă suntem aliaţi dar vrem să ştim ce punem în loc atunci când intervenim pentru schimbarea unui regim. Ce-a rămas în locul lui Gaddafi în Libia, ce-a rămas în locul lui Mubarak în Egipt, ce-a rămas în locul lui Hussein în Irak? Şi putem coborî şi către Yemen şi unde vreţi dumneavoastră", a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că Statul Islamic reprezintă "un flagel mult mai periculos decât Al-Qaida”, iar România trebuie să ia parte la strategia pentru combaterea acestei organizaţii.

"În opnia mea, dincolo de emotivitatea pe care ne-o generează conflictul din Ucraina, unde Federaţia Rusă este responsabilă de ce se întâmplă, cel mai mare pericol pentru lumea creştină, pentru stabilitatea lumii, inclusiv a noastră, este Statul Islamic. Au resurse financiare colosale, au oameni infiltraţi peste tot, au o ideologie care prinde la tineret, radicalismul, şi vedem execuţiile pe care le fac. Atunci când se va defini o strategie pentru combaterea acestui flagel mult mai periculos decât Al-Qaida, România va trebui să fie parte a acestei strategii, perntru că riscurile de extindere către Balcani sunt majore", a declarat Traian Băsescu.

Statul Islamic (SI) a devenit în ultimul timp o forţă militară puternică ce controlează zone mai extinse decât Marea Britanie, locuite de şase milioane de persoane.

Gruparea a fost fondată de Abu Bakr al-Baghdadi, un cleric în vârstă de 43 de ani, deţinut timp de patru ani de trupele americane în Irak. Liderul, un musulman sunnit care dispreţuieşte guvernul şiit irakian, comandă peste 10.000 de combatanţi, mulţi dintre ei soldaţi din regimul lui Saddam Hussein sau sunniţi care şi-au pierdut puterea şi influenţa după îndepărtarea dictatorului.

Gruparea controlează câmpuri petrolifere valoroase şi, cu ajutorul susţinătorilor săi sunniţi bogaţi din statele din Golful Persic, ar fi strâns 1,5 milioane de euro. Aceasta ar fi vândut, de asemenea, antichităţile pe care le-a confiscat.

O scrisoare găsită în ascunzătoarea lui Osama ben Laden din Pakistan avertizează că gruparea extremistă Statul Islamic în Irak şi Siria ar putea prejudicia reputaţia reţelei Al-Qaida din cauza actelor sale barbare şi cruzimii extreme, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

Scrisoarea, descoperită în casa din Pakistan în care a fost ucis ben Laden în mai 2011, avertiza în cele 21 de pagini ale sale în legătură cu apariţia unei grupări islamiste nemiloase, capabile de o asemenea brutalitate încât Al-Qaida ar trebui să întrerupă toate legăturile cu ea. Aceasta afirma că Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS) desconsideră într-o aşa măsură viaţa civililor, încât va păta reputaţia Al-Qaida.

Documentul, redactat de unul dintre oficialii de rang înalt ai reţelei în 2011, a catalogat unele dintre actele grupării drept barbare - inclusiv folosirea clorului ca armă chimică, bombardarea moscheilor şi masacrul dintr-o biserică catolică din Bagdad.

În esenţă, scrisoarea afirma că SIIS este mult prea radicală chiar şi pentru reţeaua care a ucis mii de persoane la 11 septembrie 2001.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, i-a acuzat, luni, pe insurgenţii islamişti din gruparea Statul Islamic de "epurare etnică şi religioasă" în Irak şi a făcut apel la judecarea celor responsabili pentru eventuale crime împotriva umanităţii, relatează AFP.

"Încălcări grave şi oribile ale drepturilor omului sunt comise în fiecare zi de Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi de grupările armate asociate. Ei vizează sistematic bărbaţii, femeile şi copiii în funcţie de apartenenţa lor etnică, religioasă sau sectară şi comit fără milă o epurare etnică şi religioasă în regiunile aflate sub controlul lor", a declarat Pillay într-un comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici