Băsescu invită liderii partidelor la Cotroceni la ora 11.00

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri dimineaţă, o scrisoare liderilor partidelor parlamentare şi grupurilor minorităţilor naţionale şi independenţilor din Legislativ, în care îi invită la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pentru a-i informa despre concluziile consultărilor de joi.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu invită liderii partidelor la Cotroceni la ora 11.00

Băsescu invită liderii partidelor la Cotroceni, la ora 11.00, pentru concluziile consultărilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"După cum ştiţi, în cursul zilei de ieri (joi - n.r.) am avut consultări cu partidele politice reprezentate în Parlament, în conformitate cu art. 103 alin (1) din Constituţia României, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Vă invit vineri, 6 noiembrie, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pentru a vă informa cu privire la concluziile consultărilor", se arată în scrisoarea transmisă de preşedinte.

În document se precizează că fiecare delegaţie poate fi alcătuită din trei persoane.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, joi, consultări cu partidele parlamentare, grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară şi grupul independenţilor din Parlament, pentru desemnarea unui nou premier.

La aceste consultări, PNL, PSD şi UDMR au susţinut nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, grupul minorităţilor a susţinut variantele Klaus Iohannis sau Aurel Vainer, în timp ce grupul independenţilor nu a prezentat nicio propunere de premier, menţionând însă că, dacă prim-ministrul care va fi desemnat va fi competent, atunci vor vota "pentru".

De asemenea, PDL a apreciat că soluţia " logică şi constituţională" e ca PDL să primească sarcina formării guvernului, dar că democrat-liberalii lasă la latitudinea preşedintelui nominalizarea premierului.

Preşedintele Băsescu a declarat, în debutul consultărilor cu delegaţia PDL, că nu acceptă ideea amânării formării unui Cabinet până după alegerile prezidenţiale, menţionând că probabil va mai avea loc o întâlnire cu partidele pentru a comunica ce soluţii se prefigurează după analiza propunerilor avansate.

"Cred că nu e o soluţie realistă să lăsăm ţara fără buget", a adăugat Traian Băsescu.

"Vreau să fac un comentariu ... abordarea formării majorităţilor, care vin ca să impună preşedintelui un premier. Aşa ceva nu este posibil. Vreau să ştiţi că voi trata şi propunerea majorităţii ad-hoc şi propunerea dumneavoastră în mod echitabil, adică un nume de premier trebuie discutat. Nimeni nu poate veni să-i spună preşedintelui: asta este soluţia noastră", a mai spus Traian Băsescu la întâlnirea cu democrat-liberalii.

El i-a invitat pe liderii partidelor să discute numele premierului în primă instanţă şi după aceea să se discute despre alcătuirea Cabinetului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a spus, joi seară, şefului statului că nu are încredere în el, dar că trebuie să discute instituţional pentru găsirea unei soluţii de deblocare a crizei politice, liberalii susţinându-l tot pe Klaus Iohannis pentru a fi desemnat prim-ministru.

"Aşa cum aţi spus, o majoritate se verifică în Parlament. Eu cred că s-a verificat în fel şi chip. Propunerea noastră, cum probabil ştiţi, e aceeaşi. Noi nu avem nimic nou în legătură cu chestiunea asta. Nu e vorba de a impune, ci e vorba de a insista încă odată pentru o soluţie raţională, echilibrată şi care corespunde tutror nevoilor acestui moment", a spus Crin Antonescu, în debutul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a replicat: "Eu am venit în întâmpinarea dumneavoastră cu o soluţie raţională. Adică aţi dorit, cei care v-aţi constituit într-o majoritate ad-hoc, o majoritate de la Grivco, aţi dorit un independent. Am propus majorităţii un independent, Croitoru, un om care putea discuta imediat cu Fondul, o soluţie care mie mi s-a părut o soluţie absolut corectă, nu una politicianistă. Dumneavoastră vreţi o soluţie dictată pe o înţelegere între oameni în care eu nu am încredere".

El a adăugat că lipsa de încredere în Klaus Iohannis este motivul pentru care a făcut o propunere de independent, dar nu l-a desemnat pe primarul Sibiului.

La întâlnirea cu social-democraţii, Traian Băsescu i-a spus lui Mircea Geoană că PSD doreşte să impună un prim-ministru care are în spate politicieni precum Hrebenciuc, Iliescu şi Vanghelie, liderul social-democrat replicând că şeful statului face "acuzaţii nefondate" pe seama unor colegi din PSD.

"Din partea mea aţi avut maximă flexibilitate. În prima rundă, la formarea guvernului Croitoru, aţi cerut prim-ministru independent, mi-aţi dat şi un nume, eu am venit la jumătatea drumului şi v-am spus: de acord cu un prim-ministru independent. Dumneavoastră doriţi să impuneţi un premier în spatele căruia să se ascundă şi domnul Hrebenciuc şi Iliescu şi Vanghelie şi când e nevoie şi dumneavoastră. Deci, acest mod de a impune un premier (...) nu poate funcţiona. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

Mircea Geoană a intervenit spunând că şeful statului face "acuzaţii nefondate" pe seama unor colegi din PSD.

"Şi dumneavoastră aţi făcut acuzaţii", a replicat Traian Băsescu.

"Dar în clipa în care şi dumneavoastră doriţi să-i păstraţi pe domnul Boc, doamna Udrea, domnul Videanu, domnul Blaga...", a spus Mircea Geoană, el fiind întrerupt de şeful statului, care a precizat că nu are acest plan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici