Băsescu: L-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, că România l-ar fi preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE, însă lucrurile nu mai puteau fi întoarse în momentul în care socialiştii au ajuns la un consens.

49 afișări
Imaginea articolului Băsescu: L-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al UE

Băsescu: L-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al UE (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Întrebat despre alegerile făcute la reuniunea Consiliului European şi solicitat să precizeze dacă România prefera alte persoane, Băsescu a răspuns: "Sigur că noi l-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant, şi a fost o muncă, dar în momentul în care prim-miniştrii socialişti au ajuns la un consens privind numele pe care îl propun Consiliului, lucrurile nu mai puteau fi întoarse. Dar de încercat am încercat".

Şeful statului a menţionat că, la Consiliul extraordinar care a avut ca obiectiv să stabliească, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, noua structură de conducere la nivel executiv, în funcţia de Înalt Reprezentant pentru acţiune externă şi politică de securitate fiind aleasă Catherine Ashton, actualul Comisar pentru comerţ.

TITLURILE ZILEI

"Dumneaei va trebui să treacă printr-o procedură foarte rapidă prin Parlament, undeva între 2 şi 4 decembrie, pentru că trebuie să renunţe la funcţia de comisar pentru comerţ", a precizat el.

Traian Băsescu a menţionat că, în ceea ce priveşte Înaltul Reprezentant, Catherine Ashton a fost opţiunea unică a premierilor socialişti.

"Sunt opt premieri socialişti în Consiliu, ei au avut o întâlnire înainte de Consiliu şi au venit cu această propunere, care a fost în unanimitate adoptată - acest lucru rezolvă şi echilibrul în interiorul Consilului, în raport cu familiile politice reprezentate în Parlametul European", a spus Băssecu.

De asemenea, preşedinte al Consiliului European a fost ales, prin consens, primul-ministru belgian, Herman Van Rompuy.

"Din punct de vedere politic, cele două desemnări sunt: una, a unui reprezentant PPE, cea a preşedintelui Consiliului European, şi cea de a doua, Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politică de securitate, vine din partea socialiştilor", a precizat Băsescu.

Totodată, s-a decis menţinerea în funcţia de secretar general al Consiliului a lui Pierre de Boissieu. Acesta va avea un mandat scurt, întrucât în următoarele 12 luni se va pensiona.

"În evaluarea mea, acesta este un moment extrem de important: Tratatul de la Lisabona intră în vigoare la 1 decembrie, Consiliul şi-a făcut desemnările care trebuiau făcute, erau în atribuţiunile şefilor de stat şi de Guvern, Înaltul reprezentant, doamna Catherine Ashton, trebuie să primească şi un aviz de la Parlament, pentru că dumneaei devine automat vicepreşedinte al Comisiei Europene, conduse de domnul José Manuel Barroso, deci se va supune şi votului Parlamentului European odată cu întreaga Comisie", a afirmat Băsescu.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin declara, la sfârşitul lunii octombrie, că nu confirmă, dar nici nu infirmă depunerea candidaturii sale pentru postul de Înalt Reprezentant a UE pentru Politică Externă, el precizând doar că această candidatură este "pe masa de discuţie". Solicitat să confirme candidatura sa pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Severin, aflat la Washington, a precizat: "Este o candidatură propusă de către mai multe personalităţi europene, de Partidul Socialiştilor Europeni, o candidatură care este pusă pe masa de discuţie. Asta este tot ce pot confirma".

Anterior, surse de la Bruxelles şi Bucureşti, citate de site-ul Euractiv, au afirmat că Adrian Severin, un europarlamentar român de centru-stânga, se pregăteşte să candideze pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă, care va fi creat după ratificarea Tratatului de la Lisabona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici