Băsescu: La Chişinău se va aborda şi sprijinul direct pe care România îl va acorda R. Moldova

Şeful statului, Traian Băsescu, a ajuns, miercuri, la Chişinău, el fiind întâmpinat la scara avionului de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, precum şi de tineri îmbrăcaţi în costume populare, care i-au oferit pâine, sare şi vin.

72 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La Chişinău se va aborda şi sprijinul direct pe care România îl va acorda R. Moldova

Băsescu: La Chişinău se va aborda şi sprijinul direct pe care România îl va acorda R. Moldova (Imagine arhivă: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Cei doi şefi de stat au trecut în revistă Garda de onoare, iar ceremonia a continuat cu intonarea imnurilor de stat ale celor două ţări.

Înaintea plecării spre Chişinău, preşedintele Traian Băsescu declara că Republica Molodova are nevoie de sprijin direct, nu numai politic, din partea României, rămânând de văzut formulele prin care autorităţile din statul vecin înţeleg acordarea acestui ajutor de către partea română.

El a spus că sprijinul direct pe care România "îl poate acorda" Republicii Moldova va fi unul din subiectele importante de discuţie cu autorităţile de la Chişinău.

Băsescu a menţionat că este clar că Republica Molodva nu are nevoie doar de sprijin politic, ci şi de sprijin direct din partea României.

"Vom vedea formulele prin care Puterea de la Chişinău înţelege să acordăm acest sprijin, noi având deja punctul nostru de vedere", a spus Băsescu.

El a apreciat că după instalarea "regimului democratic" de la Chişinău a avut loc o clarificare a orientării acestei ţări spre UE.

"Aş menţiona că de la instalare, noul Guvern (de la Chişinău, n.r.) a făcut paşi extrem de importanţi în clarificarea poziţiei sale legate de opţiunea către Uniunea Europeană, ceea ce este încurajator din punctul nostru de vedere", a spus Băsescu, menţionând începerea negocierii Acordului de asociere cu UE şi prima reunine a grupului de acţiune UE-Molodova.

Preşedintele a menţionat că un alt scop al vizitei este legat de cele 12 acorduri bilaterale a căror negociere a fost oprită din cauza poziţiilor fostului regim de la Chişinău. El a apreciat că negocierea acestora trebuie să continue, pentru ca relaţia bilaterală să capete noi posibilităţi legislative.

Traian Băsescu a menţionat că nu s-au absorbit fonduri din cele 130 de milioane de euro puse la dispoziţie de UE pentru proiecte comune România-Molodova-Ucraina. El a precizat că acest lucru a fost cauzat tot de poziţii ale fostei puteri de la Chişinău.

Băsescu va face, miercuri şi joi, cea de-a cincea vizită în Republica Moldova, aceasta fiind prima destinaţie externă a şefului statului în fiecare dintre cele două mandate ale sale.

Programul vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău include, potrivit Preşedinţiei moldovene, o întrevedere cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, o şedinţă comună a delegaţiilor din partea Republicii Moldova şi din partea României, ceremonia de decorare a şefului statului român cu Ordinul Republicii de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu, depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la mormintele poeţilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, ale interpreţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, ale oamenilor politici Anton Crihan, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin.

Conform programului, Traian Băsescu va avea întrevederi cu premierul Vladimir Filat, cu primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cu liderii şi reprezentanţii formaţiunilor parlamentare - Maria Postoico, Mihai Godea, Ion Hadârcă, Dumitru Diacov, Vasile Balan şi cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană - Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean.

De asemenea, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu vor participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la "Parcela de Onoare Românească" de la cimitirul din satul Cania, raionul Cantemir şi la "Cimitirul de Onoare Românesc" din localitatea Ţiganca, raionul Cantemir.

Ulterior, Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu se vor deplasa la Cahul. Potrivit agendei, cei doi vor rosti alocuţiuni în faţa studenţilor şi profesorilor Universităţii de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" şi vor vizita sediul viitorului Consulat al României din Cahul.

Şeful statului român va fi însoţit în Republica Moldova de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac, senatorul Viorel-Riceard Badea, deputatul Tudor Panţîru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad.

Băsescu declara, pe 20 ianuarie, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că susţinerea Republicii Moldova în procesul de apropiere la Uniunea Europeană reprezintă "proiectul de suflet" al României, precizând că din acest motiv prima sa vizită în noul mandat va fi la Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici