Băsescu le cere lui Antonescu şi Ponta să clarifice "imediat" regulile desfăşurării referendumului

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, le-a scris, vineri, preşedintelui interimar, premierului şi şefilor celor două Camere ale Parlamentului, cerându-le să clarifice "imediat" regulile după care se va desfăşura refrendumul din 29 iulie.

1233 afișări
Imaginea articolului Băsescu le cere lui Antonescu şi Ponta să clarifice "imediat" regulile desfăşurării referendumului

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În momentul de faţă există neconcordanţe între legislaţia privind organizarea referendumului din 29 iulie 2012, decizii ale Curţii Constituţionale a României şi hotărârea Parlamentului de suspendare a Preşedintelui României. Vă solicit să clarificaţi imediat regulile după care se va desfăşura scrutinul din data de 29 iulie 2012. Este vorba, în primul rând, despre regulile de validare a referendumului, numărul şi locul de amplasare a secţiilor de votare din ţară şi din străinătate, formula de reprezentare în comisiile din secţiile de votare şi durata efectivă a votării", afirmă Băsescu într-o scrisoare deschisă transmisă vineri lui Crin Antonescu, Victor Ponta şi Valeriu Zgonea.

Totodată, preşedintele suspendat subliniază că "absenţa acestor clarificări în cel mai scurt timp cu putinţă este profund nedemocratică pentru că induce confuzii majore în rândul cetăţenilor români cu drept de vot”.

Pe de altă parte, Băsescu adaugă că în condiţiile în care campania pentru referendum a început la 6 iulie, este corect să nu fie modificate regulile fixate deja, precum data şi numărul de alegători din listele electorale folosite şi în alegerile locale din 10 iunie.

"De asemenea, consider corect să menţineţi numărul secţiilor de votare din străinătate utilizate la alegeriile prezidenţiale din anul 2009", afirmă Băsescu.

El încheie scrisoarea adresând rugămintea să fie luate "toate măsurile necesare ca referendumul să se desfăşoare în spiritul corectitudinii faţă de practicile Uniunii Europene şi a deplinului respect în raport cu Constituţia României şi legile ţării".

Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, marţi, iar Camera Deputaţilor se va reuni miercuri, pentru a decide în legătură cu legislaţia privind referendumul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici