Băsescu: Legea electorală va fi modificată relativ repede

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni seară, că legea electorală va fi modificată, menţionând de asemenea că acest lucru se va întâmpla "relativ repede".

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Legea electorală va fi modificată relativ repede

Băsescu: Legea electorală va fi modificată relativ repede

Şeful statului s-a întâlnit la sediul ambasadei României din Budapesta cu un grup de studenţi şi absolvenţi români din Ungaria.

El a fost întrebat de un student la Ştiinţe politice în legătură cu posibilitatea îmbunătăţirii sistemului electoral, plecând de la prezenţa slabă la vot înregistrată la alegeri şi la referendum. Băsescu i-a răspuns acestuia că participarea în procent de 39% la alegeri nu este una neapărat scăzută, având în vedere blocajul introdus în mod voit prin lege vis-a-vis de posibilitatea românilor din străinătate de a participa la vot.

Potrivit preşedintelui, dacă se elimină din totalul numărului de alegători numărul românilor din străinătate cu drept de vot care, din cauza legii, nu s-au putut prezenta la urne, atunci rezultă o prezenţă la vot de 50%, chiar mai mare, care, conform lui Traian Băsescu, denotă că românii nu sunt chiar dezinteresaţi total de politică.

"Deliberat s-a construit legea pentru ca votul românilor din străinătate să fie diminuat", a spus Băsescu.

El a mai anunţat că cel mai probabil votul prin corespondenţă nu va putea fi introdus, "dar votul electronic se va face tot posibilul să fie introdus".

Băsescu a menţionat că Autoritatea Electorală Permanentă analizează "o variantă britanică şi una canadiană" în perspectiva schimbării legii electorale, adăugând că rămâne de văzut cât de determinată este actuala clasă politică să schimbe această lege, care a fost atât de criticată.

"Legea electorală va fi modificată şi cred că relativ repede, cel puţin aşa declară cele două partide care alcătuiesc larga majoritate. Să vedem cât de departe sunt declaraţiile de faţă, dar cred că vor acţiona rapid", a spus Băsescu.

Şeful statului a estimat că din actuala lege electorală se vor elimina condiţiile care limitează în prezent posibilitatea românilor din străinătate de a vota.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici