Băsescu: Legea nu permite Guvernului să îi scoată de pe liste pe românii cu domiciliul în străinătate

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că nicio lege nu permite Guvernului să îi scoată de pe listele electorale pe românii cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, el arătând că la referendum de fapt ar fi trebuit incluşi pe listă şi 460.000 de români cu locuinţă în afara ţării.

1067 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Legea nu permite Guvernului să îi scoată de pe liste pe românii cu domiciliul în străinătate

Băsescu: Legea nu permite Guvernului să îi scoată de pe liste pe românii cu domiciliul în străinătate (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Dacă s-ar face corect cifra electorală pentru destituirea preşedintelui, ea îi include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale plus cei 460.000 de cetăţeni români care au domiciliu în străinătate”, a argumentat Băsescu, într-o declaraţie susţinută duminică la sediul său de campanie.

De asemenea, el a arătat că cifra de 18,3 de milioane de alegători folosită pentru lista electorală de la scrutinul de pe 29 iulie este aceeaşi de la alegerile locale din iunie, iar BEC a validat-o, însă în mod normal ar fi trebuit incluşi, potrivit Constituţiei, legii pentru alegerea preşedintelui şi a legii referendumului, şi cei 460.000 de cetăţeni români care au oficial, în baza datelor de la Evidenţa Populaţiei din România, domiciliul declarat în străinătate.

"Cvorumul când vine vorba de alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii României, indiferent unde locuiesc (...) Guvernul este într-o oareşicare belea dacă citeşte legea preşedintelui şi legea referendumului", a afirmat, duminică, Băsescu.

Totodată, el s-a arătat convins că judecătorii CC nu vor putea modifica cifra electorală de 18,3 milioane confirmată la BEC.

"Guvernului îi recomand să nu mai încerce să mistifice legea pentru că la momentul adevărului sunt convins că judecătorii CC vor citi legea şi nu vor putea să modifice nici cifra electorală dată la BEC, iar Guvernul nu va putea nici să explice CC că pentru demiterea preşedintelui au scos din lista permanentă i-au scos pe cei care nu sunt în ţară. Nu există justificarea să reduci artificial legea. Guvernul s-a pus într-o situaţia penibilă faţă de toată lumea", a spus preşedintele suspendat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici