Băsescu: Luni se va face un anunţ oficial legat de reorganizare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la Cotroceni, că luni se va face un anunţ oficial în privinţa reorganizării teritoriale, în coaliţie continuând până atunci discuţiile, şeful statului menţionând, în acest context, că orice soluţie este mai bună decât actuala stare de fapt.

341 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Luni se va face un anunţ oficial legat de reorganizare

Băsescu: Luni se va face un anunţ oficial legat de reorganizare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la Cotroceni, că luni se va face un anunţ oficial în privinţa reorganizării teritoriale, în coaliţie continuând până atunci discuţiile, şeful statului menţionând, în acest context, că orice soluţie este mai bună decât actuala stare de fapt.

Şeful statului a menţionat că propunerea de reorganizare discutată la Cotroceni marţi - care prevede opt mari judeţe - nu este susţinută de UDMR.

El a declarat că s-a convenit ca discuţiile să continue în coaliţie până luni, când se va face un anunţ oficial.

"Referitor la reorganizarea administrativă a ţării, există suportul a două formaţiuni politice pentru reorganizarea administrativă, aşa cum ea a fost propusă de Guvern şi de mine, pe opt regiuni. În acelaşi timp, există UDMR şi minorităţile care au puncte de vedere diferite şi consideră că procesul de reorganizare trebuie să ţină cont, într-o oarecare măsură, şi de distribuţia minorităţilor în teritoriu, vizând în mod deosebit Covasna şi Harghita", a declarat şeful statului.

Băsescu a menţionat că apreciază că discuţiile cu PDL, UNPR, UDMR şi minorităţi au fost constructive.

"Sunt mai multe variante. Nu aş vrea să lansez niciuna. Luni vom avea un punct de vedere ferm UDMR şi minorităţilor dacă putem merge într-un ritm accelarat şi cu reorganizarea administrativă", a mai spus şeful statului.

El a adăugat că faptul că UDMR nu a făcut declaraţii publice deşi nu susţine varianta de reorganizare care a fost prezentată arată că toţi cei din coaliţie doresc găsirea unei soluţii.

Băsescu a menţionat că este de părere că o soluţie va fi găsită.

De asemenea, el a spus că orice soluţie, convenită de toţi cei implicaţi, este mai bună decât actuala organizare a ţării.

"Nefiind luată o decizie, vă pot spune că sunt mai multe variante care se analizează, iar luni veţi avea un răspuns. (…) Aş vrea să reţineţi că orice variantă este mai bună decât cea existentă. Orice variantă care reduce birocraţia, reduce costurile de funcţionare a statului, creşte capacitatea judeţelor de a absorbi bani europeni şi de a avea relaţia directă cu Bruxelles-ul: Se dă în acelaşi timp o lovitură acestor relaţii create în 20 de ani în dimensiunea asta relativ mică a judeţelor. Deci, orice variantă e mai bună decât cea actuală pentru România", a mai susţinut Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că o primă analiză arată că, anual, prin reorganizare administrativ-teritorială a ţării s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro.

"Dacă s-ar ajunge la consens cu privire la reorganizare ar trebui ca până la 31 decembrie să se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor, ceea ar însemna o reducere de personal la nivelul fiecarui judeţ, fie că vorbim de inspectoratele judetene de Poliţie, fie că vorbim de inspectoratele de educaţie, de direcţiile de sănătate, de direcţii agricole ş.a.m.d. Vă pot spune că o primă analiză arată că, anual, s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro. La o primă analiză, la ceea ce au dat ministerele, 100 de milioane de euro reduceri de cheltuieli cu salariile şi cheltuielile materiale aferente funcţionării acestor instituţii. Acesta ar fi nivelul de reducere brut, dar sunt convins ca se poate intra mult mai în detaliu", a spus şeful statului.

El a menţionat că după alegerile locale, care ar urma să se desfăşoare pe judeţele mărite, ar continua un alt proces care ar viza analiza în fiecare judeţ - actuala regiune de dezvoltare - a viabilităţii comunelor în mod deosebit.

"Sunt foarte multe comune care nu sunt viabile, nu-şi pot asigura din încasări proprii nici măcar salariile celor câţiva funcţionari pe care îi au la primărie, iar în aceasta a doua etapă ar trebui ca, după o analiză la nivelul fiecarui judeţ mare, sau vreau să nu fie confuzie cu judeţele actuale, ar trebui să înceapă un proces de comasare a comunelor, pentru a obţine unităţi administrative viabile", a spus preşedintele.

El a menţionat că nu se va desfiinţa niciun oficiu care lucrează cu publicul.

"Noua organizare ar crea condiţii pentru realizarea de proiecte regionale. Dau un exemplu, în momentul de faţă cea mai mare parte a banilor pe care îi distribuie Ministerul Agriculturii, ministerul Dezvoltării, ministerul Mediului pe programe adresate mediului rural se duc în drumuri comunale, în apă curentă şi în canalizare. A început, s-au contractat deja multe tronsoane din Coridorul 4 paneuropean. Nimeni nu vizează, datorită organizării administrative, realizarea acelor capilare care să aducă şi să scoată traficul din viitoarele autostrazi. Drumurile judeţene - acestea sunt infrastructurile vitale pentru a putea să alimentezi cu trafic sau să scoţi trafic de pe viitoarele autostrăzi", a spus Băsescu.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, după discuţiile de la Cotroceni cu şeful statului, că în coaliţie vor continua până la începutul săptămânii viitoate discuţiile pe tema reorganizării administrative, pentru a se lua o decizie.

Întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii puterii, în care au fost discutate teme legate de revizuirea Constituţiei şi reorganizarea teritorială a durat 90 de minute.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat, din partea PDL, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Elena Udrea, Ioan Oltean.

Între reprezentanţii UNPR s-au numărat Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu, Neculai Onţanu, între cei ai UDMR Kelemen Hunor şi Marko Bela, iar între parlamentarii minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian.

Reprezentanţii UDMR nu au făcut declaraţii de presă după întâlnirea de la Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici