Băsescu: Magnaţii, "cei mai împotriva taxelor". Patriciu n-a plătit datoriile la stat dar dă lecţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "magnaţii", deşi au datorii la stat, sunt "cei mai împotriva taxelor şi dau lecţii", invocându-i aici pe Dinu Patriciu, Răzvan Temeşan sau Ion Nicolae, care a declarat recent că ar pleca în Bulgaria pentru că are taxe mai mici.

31 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Magnaţii, "cei mai împotriva taxelor". Patriciu n-a plătit datoriile la stat dar dă lecţii

Băsescu: Magnaţii, "cei mai împotriva taxelor". Patriciu n-a plătit datoriile la stat dar dă lecţii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a afirmat că "magnaţii", cei care datorează destul de mult României, "sunt cei mai împotriva taxelor". "Cei mai împotriva taxelor îl vedem de domnul Nicolae, îl vedem pe domnul Patriciu, care încă n-a dat banii înapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la Kaz Munai", a spus şeful statului miercuri seară la TVR.

Întrebat de ce nu este executată compania Kaz Munai, Traian Băsescu a replicat: "Va fi executat".

"A încercat Kaz Munai să-şi facă o mărire de capital să nu... Domnul Patriciu n-a întrebat pe nimeni când a făcut vânzarea, nici măcar pe prietenul Tăriceanu: "Măi, vând cu tot cu datorie la kazahi", în schimb ne dă lecţii tot timpul de ce avem de făcut. Vine Temeşan, l-aţi văzut pe toate televizoarele. Ăsta a distrus Bancorexul şi acum dă lecţii ce să facă băncile. Vine televiziunea lui Vântu şi ne dă lecţii şi ea. Pentru ăsta că aşa a hotărât Justiţia plăteşte FPS-ul 100 de milioane şi CEC-ul 300 de milioane de euro fiecare, iar el ne dă lecţii. S-a depăşit măsura în ţara asta. Deci cei cu bani au ajuns cu tupeul dincolo de limite care pot fi acceptate", a spus preşedintele României.

El a subliniat că "magnaţii" au stimulat în toată perioada de criză "dezbinarea, neîncrederea", "fură Guvernul", "fură preşedintele", "moare preşedintele", pentru că mai au nevoie de o debandadă ca la începutul anilor '90 ca să mai pună sub control tranzacţiile statului".

Pe de altă parte, Băsescu a ţinut să menţioneze că un alt "magnat", Ion Nicolae, i-a produs "un resentiment puternic", când a declarat că vrea să plece în Bulgaria pentru că acolo cota unică e de 10%.

"Am să vă dau un exemplu de om care mi-a produs un resentiment puternic. Un preşedinte n-are voie să aibă resentimente faţă de cineva, dar o să vă spun despre unul imediat. (...) Vă spuneam de un domn pe care l-am auzit zilele trecute, de altfel e o pleiadă de domni, mai ales în criză, el se numeşte Nicolae, un cetăţean de pe la Braşov, altfel se pare mare miliardar, că el se mută în Bulgaria. Domne, trebuie să ai un tupeu extraordinar să faci astfel de afirmaţii, că acolo cota unică e 10% şi în România e 16% şi el se mută în Bulgaria", a susţinut Traian Băsescu.

În acest context, şeful statului a ţinut să-l întrebe pe omul de afaceri dacă nu-i e ruşine să facă astfel de afirmaţii în condiţiile în care în România a beneficiat de preţuri mici la gazele naturale.

"Păi bine, domnule Nicolae, da' de câţi ani primeşti gaze mai ieftin decât toată populaţia nu ţi-e ruşine? Te duci cu gazele alea în Bulgaria? În Bulgaria o să plăteşti 380 de dolari pe mia de metri cubi", a spus Băsescu, uitându-se în cameră.

În legătură cu preorcuparea autorităţilor pentru evaziunea fiscală odată cu acrodul FMI, Băsescu a menţionat că "statul are 3.000 de controlori de diverse tipuri Gardă financiară şi inspectori ANAF, iar agenţi economici sunt câteva sute de mii".

"Dacă principiul, şi am văzut presiunea asta, «ANAF-ul să-i prindă, ANAF-ul...». Măi oameni buni, ce să facem, să punem câte un poliţist, un om de la ANAF şi unul de la Gardă la fiecare societate?", a spus Traian Băsescu, menţionând că este mesajul cel mai bun este că în principiu legea trebuie respectată.

El a subliniat că "agentul economic nu trebuie să fie preocupat în primul rând de cum facă evaziune fiscală", ci trebuie să-şi plătească obligaţiile la stat, adăugând că agenţii care sunt controlaţi abuziv trebuie să reclame acest lucru la poliţie sau la Parchet.

"Sper că noul Cod Fiscal şi reorganizarea ANAF-ului va reglementa lucrurile acestea, ca să nu mai fie şi Garda Financiară şi Inspecţia ANAF, ci să fie doar un singur controlor", a conchis preşedintele României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici