Băsescu: Ministrul Sănătăţii şi şeful CNAS ori se înţeleg, ori pleacă. Am avut o discuţie cu premierul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid".

941 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ministrul Sănătăţii şi şeful CNAS ori se înţeleg, ori pleacă. Am avut o discuţie cu premierul

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi", a spus Băsescu la TVR 1, în contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor în sistemul de sănătate.

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

"Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nu întâmplător am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor), înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului la Bucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii de investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a continuat el.

Băsescu a precizat că marea problemă este controlul costurilor. "Am ajuns aparent să consumăm cantităţi uriaşe de medicamente, sigur şi toate simpozioanele organizate de fabricile de medicamente în România, în stăinătate, intră în costul pe care Guvernul României trebuie să-l plătească, am văzut şi ticăloşia manifestată direct în unele mijloace mass-media - vor fi lăsaţi să moară bolnavii de cancer - nu, vom avea grijă de programele pe boli cronice să se poată derula rezonabil. Dar nici nu ne putem permite să mai luăm tot timpul banii de la investiţii să-i ducem într-o zonă în care responsabil şi directorul Casei de Sănătate, responsabil şi ministrul, care nu vor să pună ordine în cheltuirea banilor din sistem. Nu vorbim şi de responsabilitatea diorectorilor de spitale, care, când îi cauţi, depăşesc bugetul", a spus el.

Preşedintele a subliniat însă că aceasta nu înseamnă că sistemul este suficient finanţat.

"Abordarea mea este cu totul alta. Întâi să închidem robinetele risipei şi sunt convins că am reduce numai de aici cel puţin jumătate din valoarea arieratelor, a datoriilor la medicamente şi, după ce se închid robinetele din sistem, vine şi Guvernul şi completează", a adăugat el.

Întrebat cum ar trebui să se manifeste responsabilitatea ministrului şi a preşedintelui Casei, Băsescu a răspuns: "Ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţie medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cui şi verificat din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete - la fiecare trei zile câte o reţetă-, responsabilitatea medicilor de familie ... şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului".

Băsescu a mai spus că despre această temă se vorbeşte de multă vreme şi nu se înţeleg Casa de Sănătate cu Ministerul.

"Şi aici au două variante: ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi. (...) Demisionează şi să vină cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în sănătate", a continuat el.

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu premierul legat de acest subiect, şeful statului a răspuns: "Am avut o discuţie şi va trebui găsită o soluţie foarte rapid. Ori se înţeleg, ori pleacă".

Solicitat să precizeze ce ar însemna "foarte rapid", el a indicat perioada de după începerea activităţii parlamentare.

Chestionat dacă după întoarcerea Parlamentului din vacanţă va avea o nouă discuţie cu premierul, cu ministrul Sănătăţii şi dacă se pune problema unei remanieri, Băsescu a spus: "Deci dumneavoastră vreţi un spectacol, îl va da afară pe Cseke Attila de la UDMR şi deci a plecat coaliţia. Nu. Ideea este următoarea: sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei. au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, unul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul vrea medicamente generice. Aici va trebui Guvernul să ia o decizie şi să le spună: asta faceţi. Vor să facă, bine, nu, uşa Guvernului, uşa Casei de Sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii".

Preşedintele Băsescu a precizat, pe de altă parte, că România nu este un stat care nu-şi plăteşte datoriile, dar vor fi daţi bani pe măsură ce se implementează câte un pas din proiectul care trebuie derulat pentru punerea sub control a cheltuielilor.

Întrebat dacă are certitudinea că această reformă nu îi va afecta totuşi pe bolnavi, Băsescu a răspuns: "Eu nu spun că nu vor fi afectaţi bolnavii, dar nici nu ni se poate cere ca la nesfârşit să luăm banii de la creare de locuri de muncă şi să-i ducem la nişte societăţi care, în afară de a plăti TVA, au dus banii la compania mamă şi bună ziua".

Şeful statului a mai spus că ceea ce s-a convenit este că vor fi date pentru spitale 300 de milioane, care vor fi administrate de acestea funcţie de priorităţile pe care le au, "dar nu la directorii care au ieşit din buget fără să întrebe pe nimeni, crezând că bugetul sănătăţii sau bugetul spitalului este bugetul de familie".

"Se va da acolo unde este nevoie, din cele 300 de milioane se vor aloca nişte resurse în perioada imediat următoare", a menţionat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici