Băsescu: Morar nu e incompatibil la Parchet până pleacă la CC

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Daniel Morar nu este în incompatibilitate cu funcţia deţinută la Parchetul General şi calitatea de membru desemnat la Curtea Constituţională şi că nu înţelege de ce "se bagă' premierul Victor Ponta cu privire la acest subiect.

464 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Morar nu e incompatibil la Parchet până pleacă la CC

Băsescu: Morar nu e incompatibil la Parchet până pleacă la CC

"Dar de ce s-o băga premierul să spună cum este cu funcţiile? Deci, nu are de ce să plece Morar. Ce vă pot spune este că eu nu am niciun amestec în interimatul dânsului de la Parchetul General, pentru că este o atribuţiune a CSM, a Secţiei de Procurori, care poate detaşa sau delega - nu ştiu, detaşa sau delega, în ce situaţie este dânsul -, dar nu văd o incompatibilitate, pentru că, în calitate de prim-adjunct, că aceasta este funcţia pe care este detaşat sau numit interimar domnul Morar, nu face nici legi, nu face legi. Acolo, ca procuror, doar aplici legi. A, dacă eşti ministru şi faci legi şi pe urmă te duci să le judeci constituţionalitatea la Curtea Constituţională este o problemă, că faci proiecte de legi, le trimiţi la Parlament, dar când eşti un executant al legilor nu văd incompatibilitatea", a afirmat Băsescu la B1 TV.

Pe de altă parte, şeful statului a afirmat că el crede va găsi o soluţie împreună cu Ponta cu privire la numirea conducerii Parchetului General şi DNA, având în vedere că acesta a respectat până acum acordul de coabitare.

"Şi el şi eu, până acum l-am respectat, pentru că ne dăm seama că de asta ţine stabilitatea ţării. Şi, ddacă citiţi articolul 4 din acel protocol, veţi vedea, este acolo un rând care clarifică", a spus Băsescu.

El a afirmat că nu a discutat cu Ponta despre cel care îi va urma acestuia în funcţia de ministru al Justiţiei după terminarea interimatului.

Întrebat ce va face dacă propunerea va fi Norica Nicolai, pe care preşedintele a refuzat să o accepte în perioada guvernării Tăriceanu, el a spus, râzând, că "nu ar fi singura reevaluată".

"Nu ar fi singura reevaluată. Fac şi eu haz de necaz. Hai să nu mergem, omul nu greşeşte în viaţă tot timpul, mai greşeşte şi de nevoie", a mai spus preşedintele, râzând.

Premierul Victor Ponta a declarat că i se pare corect ca toţi cei trei noi judecători numiţi la Curtea Constituţională (CC) să îşi depună cât mai curând demisia, pentru a demonstra că sunt deasupra tuturor intereselor politice, neputând fi şi judecători, şi arbitri în acelaşi timp.

Premierul i-a mulţumit, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, Monei Pivniceru pentru activitatea ca ministru al Justiţiei, amintind că în urma şedinţei ea va demisiona din această funcţie, pentru a elimina orice suspiciune de incompatibilitate cu viitoarea funcţie de judecător la Curtea Constituţională.

În acest context, Ponta a arătat că şi adjunctul Avocatului Poporului, Valer Dorneanu, numit judecător la Curte, demisionează şi că i se pare corect ca toţi cei nominalizaţi la o astfel de poziţie să renunţe la funcţiile actuale.

"Apreciez faptul că şi doamna ministru Pivniceru, şi domnul Dorneanu, de altfel, înţeleg importanţa funcţiei pe care urmează să o ocupe şi atunci renunţă chiar acum la funcţia de ministru, la funcţia de adjunct al Avocatului Poporului. Cred că toţi cei numiţi ar trebui să înţeleagă că nu pot să fie şi judecători, şi arbitri în acelaşi timp. Mi se pare extrem de corect faptul că toţi cei trei numiţi ar trebui ca de astăzi, de mâine să intre, practic, în haina unui judecător care este deasupra tuturor interselor politice şi deasupra tuturor problemelor de zi cu zi", a spus Ponta.

Plenul Senatului a aprobat, marţi, numirea Monei Pivniceru într-un post de judecător la CC. Pivniceru va prelua mandatul de la Curtea Constituţională în luna iunie.

Mona Pivniceru, Valer Dorneanu şi Daniel Morar au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în luna iunie.

Luni, Daniel Morar a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la CC, pentru un mandat de 9 ani.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a prelungit cu şase luni mandatul lui Daniel Morar de prim-adjunct al procurorului general al României, care ar urma să expire la 2 aprilie. Decizia a fost luată luni, în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, la care s-a discutat detaşarea lui Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat şi el, marţi, că după modelul ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, care îşi va da demisia din funcţie ca urmare a numirii într-un post de judecător la Curtea Contituţională, şi Daniel Morar ar trebui să demisioneze de la şefia Parchetului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici