Băsescu: Nu avem termen pentru promulgarea ordonanţei 50. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că nu există un termen de la reprezentanţii FMI în ceea ce priveşte promulgarea ordonanţei 50, privind creditele populaţiei.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu avem termen pentru promulgarea ordonanţei 50. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Nu avem termen pentru promulgarea ordonanţei 50 (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui de la TVR:

- Avem un deficit al fondului de pensii de 3,6 miliarde de euro, iar acum a apărut deficitul la sănătate. Cele de la fondul de salarii să sperăm că le reglăm.

- Cred că este important să constatăm că am ieşit din perioada de instabilitate. Încă suntem credibili pe piaţă şi perspectiva anului 2011 este de redresare, atât economică, cât şi socială. Evaluările de creştere de 1,5% nu vor genera locuri de muncă în plus. În mod cert anul 2011 va fi de reluare a creşterii economice.

- De la ianurie la septembrie reducerea de personal este de 27.000.

- Este extrem de important cum se va îndeplini procesul de restructurare. Dacă va fi o restructurare corectă, procentul va fi mai mare. Orice este posibil în interiorul celor 39 de miliarde.

- Cine şi-a bătut joc de restructurare s-ar putea să constate că are o cotă din TVA mult mai mică decât şi-ar fi dorit.

- Pe tot anul 2011, pe salarii putem cheltui 39 de miliarde.

- Vom găsi soluţii să continuăm investiţiile. Este vorba de banii de la Banca Mondială şi de la Banca Europeană de Investiţii. Banii nu se puteau cheltui până acum pentru că se dădeau în trimestrul 4. Acum se vor da în trimestrul 1.

- În ceea ce priveşte legea bugetului, preşedintele a declarat că vrea să o vadă trecută de Parlament.

- Dacă moţiunea nu trece, eu nu pot să schimb Guvernul. Poveştile astea ca eu să îi spun lui Boc să demisioneze ar fi primul motiv de demarare pe bună dreptate a procesului de suspendare a preşedintelui.

- Pentru mine marea problemă este să am în faţă un prim minstru care vine cu un program în conformitate cu FMI şi Banca Mondială.

- Ce încredere să îmi inspire un şef de partid care azi declara că nu merge la Cotroceni decât pentru negocieri, pentru că altfel nu are încredere în preşedinte. Astfel de abordări sunt imature, lipsite de responsabilitate.

- Dacă moţiunea de cenzură trece, trebuie să existe un prim ministru care să îmi dea garanţia că face ce trebuie pentru ca România să se consolideze macroeconomic.

- Vă asigur că dacă în actualul partid aflat la guvernare nu găsesc un limbaj comun pentru realizarea proceselor de reformă, să se ducă mâine în opoziţie. Nu mă interesează o majoritate care să spună că a votat din greşeală. O asemenea majoritate este toxică pentru ţară.

- Întrebat dacă nu ar trebui să caute, ca preşedinte, în condiţiile în care actuala majoritate nu ar funcţiona, o nouă majoritate, Băsescu a răspuns: "Da, daţi-mi-o şi o aduc la guvernare, cu o singură condiţie: să respecte priorităţile reale ale României, nu cu demagogie".

- Jobul de opoziţie nu este să te opui şi interesului naţional. Aste e opoziţie iraţională.

- Referitor la modul în care se dau voturile în Parlament, preşedintele a declarat: Faptul că am ajuns la nivelul la care de multe ori legile se votează fără cvorum, fără majoritate, în necunoştinţă de cauză, m-au făcut să cred că este nevoie ca Parlamentul să îşi revizuiască propriul regulament. Când ştii că te vede toată presa te gândeşti de 10 ori şi ai responsabilitatea acţiunii tale parlamentare.

- Politicienii trebuie să aibă în primul rând responsabilitate.

- Întrebat în legătură cu declaraţii din rândul parlamentarilor PDL care ar condiţiona votarea bugetului de "anumite alocări", Băsescu a spus că nu a auzit aşa ceva. "Şi dacă va fi cazul vom discuta", a completat preşedintele, menţionând că preferă să nu ia în considerare atitudini individuale, ci de partid.

- Interesul naţional este să garantăm stabilitatea sistemului fiscal românesc.

- Una dintre observaţiile făcute şi care ne face foarte mult rău este că nu există certitudinea respectării angajamentelor politice.

- Traian Băsescu a declarat că este nevoie de responsabilitatea parlamentarilor pentru ca legile pensiilor, salarizării şi bugetului pe 2011, în caz contrar România ieşind din acordul cu FMI.

- Alt subiect de mare interes pentru mâine este faptul că şedinţele Camerei Deputaţilor nu se mai ţin de aproape o lună.

- Băsescu a spus că perspectiva legată de anul 2011 este de redresare economică şi socială

- Preşedintele Băsescu a spus că Adriean Videanu, "care era exponentul acestui nou plan de reducere a fiscalităţii", a venit la el cu un proiect în acest sens.

- Dacă vrem să rămânem în populism, facem salariul minim 900 de lei, facem munca la negru să înflorească.

- Eu suspectez că multe dintre sindicate sunt în înţelegere cu angajatorii care lucrează la negru.

- Sunt de acord cu reducerea contribuţiilor pe muncă şi voi susţine acest proces imediat ce se flexibilizează Codul Muncii.

- Nu cred în proiecte care spun "Dacă vreţi să nu mai furăm statul reduceţi fiscalitatea". Dar în acelaşi timp toţi vor sănătate mai bună, poliţia să aibă oameni suficienţi, şcolile trebuie să le plătim, spitalele trebuie să le asigurăm ce le trebuie. E o contradicţie. Nu se poate.

- Toţi spuneau "reduceţi fiscalitatea şi ne vom plăti datoriile la stat". A venit criza şi n-au mai plătit.

- În legătură cu "gafa" făcută de parlamentarii puterii la votarea celor două legi, Băsescu a răspuns: O să o îndrept eu. Legile au venit la mine sâmbătă pentru promulgare, mâine mă voi opri asupra lor în cadrul consultărilor.

- Întrebat dacă crede că Guvernul are ca alternativă asumarea răspunderii pe Legea salarizării, preşedintele a răspuns: "Nu va avea ce să facă".

- Băsescu a declarat că va promulga legea privind contractele de credit pentru consumatori dacă OUG 50/2010 va fi modificată în Parlament în sensul limitării atribuţiilor ANPC asupra băncilor, dar şi referitor la relaţia client-bancă.

- Cei care au luat credite trebuie să ramburseze banii, iar noi ca stat avem obligaţia să avem grijă ca oamenii să nu fie nedreptăţiţi de bănci.

- Avem trei lucruri pe care trebuie să le realizăm ca şi condiţionalităţi: legea pensiilor, legea salarizării şi bugetul de stat aprobat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici