Băsescu: Nu sunt îngrijorat legat de ANI, legea care îi modifica funcţionarea a fost retrasă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, răspunzând unei întrebări, că nu este îngrijorat pentru ANI, dat fiind că legea care ar fi modificat funcţionarea instituţiei a fost retrasă, menţionând însă că a luat notă că au existat parlamentari "care vor s-o vadă friptă".

181 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu sunt îngrijorat legat de ANI, legea care îi modifica funcţionarea a fost retrasă

Băsescu: Nu sunt îngrijorat legat de ANI, legea care îi modifica funcţionarea a fost retrasă (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El a spus că nu este îngrijorat cu privire la funcţionarea ANI pentru că a primit garanţii de la PDL că parlamentarii acestei formaţiuni nu se vor lăsa antrenaţi în jocuri care să altereze legea ANI.

"Nu sunt îngrijorat (de reducerea puterilor ANI, n.r.). Ştiu că majoritatea din Parlament nu va lăsa să fie alterată Legea care face să funcţioneze ANI. În ce sens nu sunt îngrijorat? Am garanţia PDL că nu se va angrena într-un asemenea joc, a UNPR, a minorităţilor de asemenea", a spus şeful statului.

El a menţionat că, de altfel, legea a fost retrasă. "Prima garanţie e aceea că iniţiativa legislativă a fost retrasă din Parlament, deci nu mai există un obiect al discuţiei", a mai spus preşedintele.

Băsescu a ţinut să sublinieze că a luat notă de faptul că există parlamentari care vor să modifice legea.

"Nu înseamnă că nu am luat notă că sunt parlamentari care şi-ar dori să o vadă friptă (Legea ANI, n.r.), dar nu există un motiv instituţional acum să fim îngrijoraţi, pentru că nu mai există obiectul îngrijorării", a spus, râzând, preşedintele.

Deputatul Tudor Ciuhodaru a retras din Parlament proiectul care viza inclusiv modificarea Legii ANI, amendat de deputatul Marton Arpad în sensul limitării prerogativelor Agenţiei, iniţiatorul precizând că amendamentele ar fi transformat actul normativ, în cazul adoptării, "într-un joc cu pisoiaşi".

Legea retrasă de Ciuhodaru prevedea, printre altele, obligativitatea publicării de către demnitari a unor declaraţii educaţionale şi profesionale, pentru a se evita "salturile" pe care unii politicieni le obţin în timpul mandatelor.

Legea lui Ciuhodaru fusese amendată la Comisia juridică a Camerei, recent, de deputatul UDMR Maron Arpad, astfel încât postarea online a declaraţiilor de avere să nu mai fie obligatorie, iar candidaţii la alegeri să nu mai fie obligaţi să completeze astfel de acte.

Marton Arpad declara, pentru MEDIAFAX, că a depus amendamente la proiectul iniţiat de Tudor Ciuhodaru de modificare a Legii ANI. El arăta că printre amendamentele sale se află şi cel privind eliminarea obligativităţii depunerii declaraţiilor de avere pentru candidaţii la alegeri.

Marton Arpad arăta că a propus şi ca, în cazul verificării declaraţiilor de avere, ANI să nu mai aibă atribuţii care sunt ale puterii judecătoreşti. Un alt amendament al lui Marton Arpad se referea la eliminarea posibilităţii ca declaraţiile de avere să fie postate pe internet, deputatul UDMR apreciind că o astfel de modificare ar fi în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale.

Demersul lui Marton a fost criticat de reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici