Băsescu: Nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a Acordului de uniune fiscală - DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU PARTIDELE

Şeful statului a declarat că, după întâlnirile de miercuri, poate afirma că nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a Acordului de uniune fiscală şi că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţuiei, aceasta se va face în timp util.

785 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a Acordului de uniune fiscală - DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU PARTIDELE

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

- Aş vrea să remarc faptul că toate partidele au încercat să-şi rezolve mici probleme, din disputele lor curente: ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constituţiei într-un plan mai larg, ba cu data revizuirii Constituţiei, ba cu guvern de tehnocraţi. Vreau să ştiţi că toate aceste elemente eu le consider o împănare a obiectivului principal cu lucruri secundare. Pentru mine, esenţa întâlnirilor de astăzi a fost acordul pentru implementarea, în timp util, a obligaţiei de a ratifica la standardele cerute acest acord de uniune fiscală. Pentru mine problema zero, astăzi, a fost să obţin un acord şi o garanţie că România va adopta, în parametrii stabiliţi de Consiliul European, Acordul de uniune fiscală.

- Consultările de astăzi nu au fost consultări impuse de Constituţie, ci au fost consultări, în încercarea de a găsi un numitor comun pentru problema acordului de uniune fiscală şi concluzia mea este că toate partidele parlamentare vor susţine inclusiv revizuirea Constituţiei, dacă este nevoie, pentru implementarea acestui acord.

- Aş face şi câteva comentarii la lucruri care par a fi controversate, ideea că Preşedintele nu s-a consultat înainte de a merge la Bruxelles.În baza articolului 80 din Constituţia României, Preşedintele reprezintă România. Deci nu am nevoie de aprobarea nimănui pentru a-mi îndeplini mandatul. În al doilea rând, această abordare arată o necunoaştere a modului cum funcţionează Consiliul. Nimeni nu merge acolo fără mandat dat de Constituţie.

- De asemenea, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţiei - şi eu afirm că este necesară - se va modifica şi Constituţia, de asemenea, în timp util, pentru introducerea condiţiilor din Acordul de uniune fiscală în Constituţie.

- În cursul zilei de astăzi, am avut o serie de consultări, să le spunem, deşi nu sunt consultări în sensul constituţional. A fost, în primul rând, o încercare de a duce toate partidele în linia interesului naţional. Întâlnirile au fost extrem de importante şi ele ne îndreaptă către un consens. Ce pot afirma în mod categoric este că nu va exista niciun partid politic parlamentar care să respingă ratificarea în timp util a Acordului de uniune fiscală şi cred că aceasta este cea mai importantă concluzie a zilei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici